Societat 24/10/2023

Les infermeres i els tècnics sanitaris de la privada es mobilitzen contra la pèrdua de poder adquisitiu

Denuncien que entre 2021 i 2023 la seva capacitat de compra s'ha reduit un 10%

2 min
Concentració de Satse

PalmaEl Sindicat d'Infermeres Satse i el Sindicat de tècnics sanitaris USAE han lamentat la "greu pèrdua" de poder adquisitiu dels professionals de la sanitat privada en els darrers anys. És per aquesta raó que Satse ha convocat concentracions aquest dijous i els pròxims dies 9 i 14 de novembre. En un comunicat, els dos sindicats han afirmat que els professionals han perdut gairebé un 10% de poder adquisitiu entre els anys 2021 i 2023. Ara bé, han assenyalat que aquesta pèrdua pot arribar fins al 20% si es tenen en compte altres factors com els preus reals de la senalla de la compra a les Balears, els costos de la vida agreujats per la insularitat i el "desmesurat" increment del preu dels lloguers o els interessos dels préstecs hipotecaris.

L'any 2022, la patronal de la sanitat privada i CCOO van signar un conveni col·lectiu que Satse i USAE van catalogar de "catastròfic" perquè va suposar un 0% d'increment salarial per a 2021 i aproximadament un 4% d'increment per a 2022 i 2023. Per tant, un 8% en tres anys. Cal recordar que l'IPC de 2021 es va situar en el 6,5%, mentre que el de 2022 va ser d'un 5,7%, i l'estimat per a 2023 és de prop del 4%.

A diferents hospitals de Palma

Ambdós sindicats han lamentat que el conveni no va preveure tampoc cap mena de millora addicional en les condicions de treball, en la jornada laboral, en la formació, en la conciliació de la vida familiar i laboral, ni en cap altre aspecte de la relació laboral. L'acord va ser possible "únicament" gràcies a la cessió d'un alliberat sindical per a CCOO i un altre per a UGT, únics signants de l'acord, ja que tant Satse com USAE es van negar a acceptar "prebendes sindicals a canvi de greus perjudicis per als treballadors".

El sindicat ha assenyalat que "en principi" seran concentracions, però han advertit de la possibilitat que esdevingui "un conflicte sostingut en el temps si el nou conveni no es negocia de manera imminent, respectant les organitzacions sindicals representatives, com Satse, i permet la recuperació d'una part important del poder adquisitiu perdut, independentment d'altres millores laborals".

Així doncs, aquest dijous s'han convocat dues concentracions, una a les 9.30 h a la Clínica Rotger i una altra a les 11 h a l'Hospital Quirón Palmaplanas. Per a dijous que ve estan previstes també dues mobilitzacions, a les 9.30 h a la Clínica Juaneda i a les 11 h a la Policlínica Miramar. Amb vista al 14 de novembre, Satse ha convocat concentracions a l'hospital Sant Joan de Déu i a l'hospital Creu Roja, a les 9.30 h i a les 11 h, respectivament.

stats