Societat 04/03/2024

Les infermeres sortiran al carrer el 8-M per reivindicar la seva funció

Exigeixen un tracte equitatiu amb altres treballadors del mateix nivell, que els permeti oportunitats de creixement professional

ARA Balears
2 min
L'hospital de Son Espases durant la pandèmia.

PalmaLes infermeres de les Balears es mobilitzaran el pròxim 8 de març per manifestar el seu "esgotament" davant la situació de discriminació que pateixen "malgrat ser la gran força laboral i professional del sistema sanitari", segons diu el sindicat SATSE en un comunicat. La concentració es farà a l'hospital Son Llàtzer i servirà per reivindicar un canvi estructural "que valori i reconegui l'aportació vital de les infermeres a la sanitat", diu el sindicat. També es concentraran per exigir respecte professional i denunciar el clar desinterès de les administracions públiques a posar fi "a una falta de reconeixement motivada per la infravaloració històrica cap a la dona i les cures".

Entre altres demandes, les infermeres de les Balears exigeixen una nova classificació professional d'acord amb l'ordenació actual dels títols universitaris, el desenvolupament competencial experimentat per la professió els s anydarrers i l'evolució social. En concret, es demanarà al president del govern, Pedro Sánchez, que coordini els diferents ministeris implicats en la reforma de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic (EBEP), una llei que discrimina, en l'actualitat, aquesta professió, segons apunta SATSE.

En igualtat

Les infermeres també demanaran un tracte equitatiu amb altres professions del mateix nivell que els permeti oportunitats de creixement professional, el reconeixement de les seves competències, coneixements i capacitat de lideratge, la participació en la presa de decisions i una retribució salarial justa.

També es posarà el focus en el fet que les infermeres de les Balears s'enfronten a altres discriminacions, com la falta de reconeixement a la duresa de les seves condicions i riscos laborals, la qual cosa els impedeix poder accedir a la jubilació anticipada voluntària; sofrir estereotips sexistes; un major nombre d'agressions físiques i verbals, i dificultats de conciliació.

SATSE subratlla que les administracions públiques no han tingut interès a resoldre la situació de les infermeres. Es deu, explica, al fet que la influència del gènere en la professió "n'ha provocat la falta de reconeixement social".

stats