Societat 27/09/2020

Medi Ambient dona per extingit l'incendi de l'Albufera, que ha cremat 438 hectàrees

Més d'un 80% del terreny afectat està dins el Parc Natural

Ara Balears
2 min
Les flames comencen a baixar a l'incendi de l'Albufera

PalmaLa Conselleria de Medi Ambient i Territori ha donat per extingit des de les 17.30 hores d'aquest diumenge l'incendi que es va declarar divendres a l'Albufera de Mallorca. Un equip sis brigadistes i un conductor amb autobomba seguiran vigilant la zona afectada durant tota la nit. El foc ja havia estat controlat a les 12.30 h d'aquest diumenge, després de passar de nivell 1 a nivell 0, i es trobava en situació estable des de les 8.45 h del matí. D'aquesta manera, s'eliminava per complet el risc per a les persones, cases i infraestructures del voltant, segons han informat fonts de Medi Ambient.

A més, l'Institut Balear de la Natura (Ibanat) ja ha fet pública la superfície afectada, que se situa al voltant de 438 hectàrees de canyet. Entre un 80% i un 90%, segons el director del Parc Natural de l'Albufera, Maties Rebassa, es troba dins l'espai natural protegit. Fins que els agents de Medi Ambient i el Servei de Protecció a la Naturalesa de la Guàrdia Civil (Seprona) acabin la investigació sobre l'inici del foc no es pot dir si ha estat provocat o té un origen natural, segons fonts de Medi Ambient.

La nit de dissabte va ser la segona amb l'incendi actiu. A les 20.20 hores de dissabte la Conselleria de Medi Ambient va informar que els mitjans aeris ja s'havien retirat, però que durant el vespre continuarien treballant per controlar les flames dos tècnics, un agent de medi ambient, 17 brigadistes, una camioneta pick-up i tres autobombes. Aquest diumenge s'hi han tornat a incorporar els mitjans aeris.

El foc va passar de nivell 2 a nivell 1 la nit de divendres i així es va mantenir durant tota la jornada de dissabte. Això implicava que deixava de ser un risc per a les cases del voltant i per a les persones que hi habiten, però es va mantenir el perill per a infraestructures. Hi ha hagut tres habitatges cremats i dues cases han patit danys a l'exterior, segons va informar el Servei d'Emergències 112 dissabte. A més, 20 habitatges varen ser desallotjats.

Més de 30 treballadors de mitjans terrestres i nou mitjans aeris varen treballar al llarg de dissabte per sufocar les flames. L'equip que ha estat fent feina per aire estava format per tres helicòpters, un avió amfibi d'Eivissa, un altre de Pollença i un de coordinació, tots de la Conselleria de Medi Ambient. A més, dissabte dematí s'hi varen incorporar dos avions amfibis del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Dissabte es varen mantenir actius dos fronts de l'incendi: un que avançava cap a la depuradora de Muro i un altre, cap al Parc Natural de l'Albufera. Segons va declarar dissabte el gerent de l'Ibanat, Joan Ramon Villalonga, a IB3 Ràdio, "totes les actuacions se centren a aturar aquests dos fronts". Villalonga va afirmar que "pel fet que el que crema és canyet, s'espera que amb les actuacions aèries la reducció de les flames sigui important i que sigui una bona oportunitat per poder controlar l'incendi avui dematí". Finalment, però, no es va poder controlar fins a les 12.30 h de diumenge.

stats