Societat 25/05/2021

La implicació de Menorca amb la prehistòria és total: presenten la Cervesa Talaiòtica

Neix de la investigació dels vasos trobats a una necròpolis

Iván Martín
2 min
La Cervesa Talaiòtica ha estat elaborada amb ingredients de l'illa.

MaóEl Museu de Menorca, la candidatura de Menorca Talaiòtica i Grahame Pearce han presentat aquest dimarts la Cervesa Talaiòtica, que neix fruit de les anàlisis i investigacions d’un dels objectes més emblemàtics de la cultura talaiòtica: el vas de fons alt, un objecte únic i exclusiu de la prehistòria menorquina, entre els segles IV i II aC.

Els ingredients que han inspirat l’elaboració de la Cervesa Talaiòtica han estat triats a partir de les anàlisis i d’altres estudis sobre l’ús de les plantes en el període talaiòtic menorquí. Aigua, blat de xeixa i ordi menorquins, artemisa, camamil·la, romaní, tem i mel s’han combinat per crear un beuratge inspirat en els avantpassats prehistòrics.

S'han fet 3.000 bòtils i diversos barrils i es comercialitzarà a les botigues gastronòmiques especialitzades i al Museu de Menorca. La seva directora, Carolina Desel, destaca el procés efectuat per a l'obtenció de la cervesa: "Hi ha molta feina i tot neix de les comprovacions de les restes orgàniques d'uns vasos que vam enviar a analitzar", i emfatitza l'aposta de tots els estaments per a estalonar la candidatura talaiòtica: "Tot suma i aquesta cervesa n'és un bon exemple, perquè també juga un paper fonamental una empresa local com Grahame Pearce i uns ingredients de la terra".

El vas de fons alt és un recipient de ceràmica, normalment molt decorat, que presenta el fons més elevat que el peu, cosa que genera una cambra d’aire a la part inferior. La cassoleta queda aixecada de manera que la capacitat és molt reduïda. Aquesta morfologia va donar peu al fet que la bibliografia científica interpretàs aquest recipient com a peveter, és a dir, com a cremador d’herbes aromàtiques. Aquests vasos es troben dins espais simbòlics, com a santuaris de taula i necròpolis funeràries.

Arran de l’exposició Joan Flaquer i l’enigma dels 400 vasos, el Museu de Menorca inicià l’any 2019 la investigació d’un dipòsit de més de 400 vasos que provenien de la necròpolis de la Mola (Alaior). Així es posà en marxa un nou projecte d’excavació en el qual es va descobrir un conjunt d’objectes que formaven part d’un ritual funerari. La majoria eren vasos de fons alt, que es van vincular a cerimònies de comensalia en honor als difunts, fins ara mai documentades a Menorca.

Ja que els vasos de fons alt no havien estat mai analitzats, i encara es considerava correcta la teoria que eren cremadors, el Museu de Menorca va decidir realitzar mostreigs per a les anàlisis de possibles continguts: d’una banda, s’analitzen els fitòlits a l’Institut Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats per identificar les traces de restes vegetals i, d’altra banda, els residus orgànics al departament de Prehistòria i Arqueologia i al departament de Química Analítica de la Universitat de Granada. Els resultats van confirmar que aquests vasos havien contingut cereals, principalment blat, ordi i traces de làctics, elements compatibles amb un beuratge com la cervesa.

stats