Societat 28/12/2019

El 2019 en imatges

Un repàs a un any trepidant a través de les fotografies més significatives

Ara Balears / Ara
11 min
El 2019 en imatges

Mig ple, mig buit

El 2019 ha estat un any d’aquests que es poden contemplar com la botella mig plena, mig buida. No és que no hi hagi imatges per omplir-la en clau balear, estatal i mundial, com veureu al dossier que us oferim, però no podem oblidar que, a les Illes, el fet d’haver passat per sis eleccions ha condicionat l’acció política. És cert que el 2019 ha aconseguit una fita històrica a les Balears: és la foto de la reedició, per primer cop, d’un govern d’esquerres –amb la incorporació, també per primera vegada, de Podem. Alhora, un any electoral és, per defecte, poc operatiu, i el fet d’haver tingut la pràctica totalitat del 2019 un executiu estatal en funcions, fins al punt de no haver pogut formar govern abans de tancar l’any, ha paralitzat inversions i decisions. En tot cas, a la nostra selecció d’imatges, no podíem deixar de banda els efectes que el Procés a Catalunya, amb el judici, la sentència i l’aparició de Tsunami Democràtic, ha tingut per a la política espanyola, amb significatives reaccions de suport als presos polítics per part d’un sector creixent de la societat balear.

El 2019 hem vist amb satisfacció una societat més mobilitzada i compromesa. A escala internacional ens en deixen testimoni les lluites contra la crisi climàtica, amb la imatge de la jove Greta Thunberg, però a escala balear ho fan la proliferació de les protestes dels col·lectius ecologistes contra els creuers, l’autopista de Llucmajor a Campos, en favor de la posidònia o del territori en general. També les protestes contra les retallades de drets o les reivindicacions feministes marquen l’any. La fallida de Thomas Cook sacsejà el món del turisme a les Balears, i les incògnites del Brexit s’hi han deixat sentir, així com el greu problema de l’habitatge. Mentrestant, s’han fet grans avanços en memòria històrica i recuperació de les víctimes del feixisme, això al marge de l’espectacle de l’exhumació de Franco i de la pujada de l’ultradreta. Ja ho veis, la botella del 2019, mig buida, mig plena.

Escenificació dels acords de Bellver

Miquel Ensenyat, Francina Armengol i Juan Pedro Yllanes aquest divendres en el Castell de Bellver.

Miquel Ensenyat, Francina Armengol i Juan Pedro Yllanes varen escenificar els acords de Bellver a l’emblemàtic monument palmesà. La rúbrica va arribar després de dues setmanes de negociacions intenses que acabaren amb els ecosobiranistes Miquel Mir i Fina Santiago a les conselleries de Medi Ambient i Afers Socials, i Yllanes com a vicepresident i conseller de Transició Energètica i Mae de la Concha al capdavant d’Agricultura.

Judici del Procés

Marchena castiga els artífexs de l’1-O però descarta la rebel·lió

12 de febrer — La foto més transcendental del 2019 es va produir el 12 de febrer al Tribunal Suprem, a Madrid. Les principals agències internacionals es van repartir, en règim de pool, les posicions que el tribunal els va assignar; això implica que totes les imatges les han de distribuir igualment totes elles. Quan passaven pocs minuts de les 10 h, els fotoperiodistes van immortalitzar els presos polítics davant del tribunal en la primera jornada del judici al Procés.

Els ulls aclucats d’Iglesias

Les tombarelles de Sánchez i la desfeta de Cs a mans de Vox

12 de novembre — L’entranyable abraçada entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias dos dies després de les eleccions del 10-N és una de les imatges de l’any. La instantània ens narra una història d’amor, desamor i reconciliació que culmina en una fotografia incompleta, ja que no veiem la cara de Sánchez mentre el líder de Podem l’abraça amb els ulls aclucats. Aquesta imatge està destinada a formar part de la iconografia visual de la política espanyola recent.

La triple dreta, a escena

El 2019 en imatges

10 de febrer — La foto conjunta de Pablo Casado (PP), Albert Rivera (Cs) i Santiago Abascal (Vox) a la manifestació convocada a la plaça Colón de Madrid per la unitat d’Espanya es va convertir en el joc del gat i la rata, per la reticència dels dos primers a sortir a la foto amb Vox. La imatge passarà a l’arxiu dels mitjans com la primera dels partits conservadors espanyols amb l’extrema dreta. Destaca l’aire marcial d’Abascal, el clàssic de Casado i el casual de Rivera.

Amb el bolso penjat del braç

Amb el bolso penjat al braç
 Boris Johnson va obtenir la majoria absoluta el 12 de desembre, però abans, el 24 de juliol, ja l’havia rebut la reina d’Anglaterra com a nou primer ministre, en una breu audiència al Palau de Buckingham. Elisabet II es va presentar a la cerimònia amb un bolso, que mou d’una manera o una altra per enviar missatges al seu equip, per exemple si vol acabar la reunió. La fotografia és plena de detalls i llenguatge no verbal que conviden a mirar-la amb atenció.

24 de juliol — Boris Johnson va obtenir la majoria absoluta el 12 de desembre però abans, el 24 de juliol, ja l’havia rebut la reina d’Anglaterra com a nou primer ministre, en una breu audiència al Palau de Buckingham. Elisabet II es va presentar a la cerimònia amb un bolso, que mou d’una manera o una altra per enviar missatges al seu equip, per exemple si vol acabar la reunió. La fotografia és plena de detalls i llenguatge no verbal que conviden a mirar-la amb atenció.

La força d’un paraigua

Sis mesos de protestes a Hong Kong han donat per a moltes imatges impactants: les protestes massives il·luminades amb les llanternes del mòbil, les marees humanes al carrer,la violència policial contra els manifestants... però les més recurrents són les de paraigües. Aquí veiem un manifestant amb màscara antigàs enfrontant-se a la policia en solitari amb un paraigua vermell que ja és tota una icona.

15 de setembre — Sis mesos de protestes a Hong Kong han donat per a moltes imatges impactants: les protestes massives il·luminades amb les llanternes del mòbil, les marees humanes al carrer, la violència policial contra els manifestants... però les més recurrents són les de paraigües. Aquí veiem un manifestant amb màscara antigàs enfrontant-se a la policia en solitari amb un paraigua vermell que ja és tota una icona.

ARANWS20191229_0008Les revoltes s’escampen pel món i la guerra continua a Síria

Fotografiar la guerra

El 2019 en imatges

9 d’octubre — El risc personal que s’assumeix per explicar el que no es vol que es mostri al món és molt alt. Els fotògrafs que van informar de la invasió turca al Kurdistan sirià van documentar l’èxode de la població civil, els bombardejos i fins i tot crims de guerra. Van ser els testimonis incòmodes del conflicte. Qualsevol de les imatges que van fer mereix un lloc al nostre resum. Aquesta és de la fugida dels civils de Ras-al-Ain arran dels bombardejos a la seva ciutat.

Sense mirar a càmera

L’any que una generació sencera es va posar dempeus per salvar el planeta

23 de gener — El 2019 és l’any de Greta Thunberg, la nena sueca que amb només 16 anys ha impulsat un moviment mundial amb la seva “vaga escolar pel clima”. En aquest cas la tria gràfica se centra en mostrar la persona més que el personatge, cosa difícil per la sobreexposició als mitjans a què està sotmesa. Aquesta foto d’ella, a l’estació de tren de Davos, coincidint amb el Fòrum Econòmic Mundial, ens la mostra sense mirar a càmera.

ARANWS20191229_0007L’any que una generació sencera es va posar dempeus per salvar el planeta

Balears, la comunitat que rep més creuers

El 2019 en imatges

19 de novembre — L’afluència de creueristes als ports de les Balears es va incrementar un 9,2% del gener al setembre en relació amb el mateix període del 2018. Aquest increment ha estat el més alt que s’ha registrat a tot l’Estat. Així, les Illes varen rebre prop de 2,2 milions de passatgers, segons les dades de Ports. Tot i registrar una baixada en el nombre de creuers del 4,5%, les Balears continuen sent la comunitat que va acollir més embarcacions d’aquest tipus, amb un total de 647.

Una imatge meravellosa

El 2019 en imatges

10 d’abril — La primera imatge d’un forat negre la va fer pública l’equip científic de l’Event Horizon Telescope. Per fer-la han calgut vuit radiotelescopis distribuïts per tot el món, una tècnica anomenada interferometria i un sistema d’intel·ligència artificial en un projecte de vint anys. Igual que aquest descobriment va superar la ment d’Einstein, que va predir-ne l’existència però no va poder provar-la, la imatge ens abassega, i simplement ens sembla meravellosa.

Tanca el Murterar

Tanca el Murterar L’inici del desmantellament del Murterar ja té data definitiva: serà aquest dilluns 30 de desembre a les 10 h del matí. En concret, es desmantellaran els dos primers grups de la central d’Alcúdia, on treballen 140 empleats d’Endesa i 160 de subcontractes. El Murterar és la instal·lació més contaminant de les Balears. De fet, l’informe Last Gasp, d’àmbit europeu, la va incloure l’any passat a la llista negra de centrals contaminants del continent.

19 de juny — L’inici del desmantellament del Murterar ja té data definitiva:serà aquest dilluns 30 de desembre a les 10 h del matí. En concret, es desmantellaran els dos primers grups de la central d’Alcúdia, on treballen 140 empleats d’Endesa i 160 de subcontractes. El Murterar és la instal·lació més contaminant de les Balears. De fet, l’informe Last Gasp, d’àmbit europeu, la va incloure l’any passat a la llista negra de centrals contaminants del continent.

Una autopista d’alt impacte

El 2019 en imatges

19 de juliol — Si una cosa deixa clara aquesta imatge és el gran impacte que té sobre el territori l’autopista de Llucmajor-Campos. S’hi evidencia la quantitat de terreny que ha devorat la construcció d’aquesta nova via. Malgrat l’oposició, des d’un principi, de les entitats ecologistes, aglutinades en la Plataforma Antiautopista, el projecte es va tirar endavant i l’avanç de les obres a la carretera ha deixat fotografies com aquesta.

El llenguatge corporal de Trump

El llenguatge corporal de Trump

29 de juny — Donald Trump i Xi Jinping es donen la mà a la cimera del G-20. Fotografiar el president dels EUA amb els altres líder mundials s’ha convertit en una especialitat en ella mateixa.Trump coneix l’escenografia i l’aprofita. La mirada, la manera de donar la mà, el gest de la boca. En aquesta imatge (que ho té tot) el seu homòleg xinès respon amb determinació. El resultat és una foto magnífica que ens mostra els homes més poderosos del món.

Una caiguda històrica

La fallida de Thomas Cook, punt d’inflexió per al sector turístic balear

24 de setembre — El crac de Thomas Cook ha estat, sens dubte, un dels esdeveniments més transcendentals per a l’economia Balear aquest 2019. El touroperador britànic es va declarar en fallida a final de setembre i deixà prop de 36.000 passatgers a Mallorca i 3.000 a Eivissa. Entre els principals danys que ha provocat hi ha: un total de 3.400 treballadors afectats entre les cinc filials de l’empresa amb seu a les Balears, un deute de 120 milions d’euros a què hauran de fer front les empreses del sector -sobretot els hotelers- i un fort impacte a l’ocupació durant la temporada tardor-hivern.

Una imatge majúscula

El 2019 en imatges

15 d’abril — ¿Des d’on voldríem fotografiar Notre-Dame de París si es cremés? ¿Des d’on faríem la millor foto de l’incendi? Aquesta pregunta se la van fer, de ben segur, molts fotoperiodistes el 15 d’abril. En aquest cas, Ian Langsdon va optar per buscar un lloc elevat, cosa que li va permetre fotografiar el sostre de la basílica totalment destruït. Segur que els talls als carrers, els bombers i la policia no l’hi van posar fàcil.El fotògraf va aconseguir una imatge majúscula.Una foto per a la història.

Sense honors

A quarts d’una del migdia, a Cuelgamuros s’obria la porta de la basílica del Valle de los Caídos i apareixia el fèretre amb les restes del dictador Francisco Franco. El fotògraf decideix obrir el pla de la imatge i mostrar tot el context de l’espai, la solitud de la família i el dia assolellat i fred. Fuig dels estereotips del moment, i el que el feixisme pretenia convertir en un homenatge a Franco, Emilio Naranjo ens ho mostra com un triomf de la democràcia.

24 d’octubre — A quarts d’una del migdia, a Cuelgamuros s’obria la porta de la basílica del Valle de los Caídos i apareixia el fèretre amb les restes del dictador Francisco Franco. El fotògraf decideix obrir el pla de la imatge i mostrar tot el context de l’espai, la solitud de la família i el dia assolellat i fred. Fuig dels estereotips del moment, i el que el feixisme pretenia convertir en un homenatge a Franco, Emilio Naranjo ens ho mostra com un triomf de la democràcia.

Mare meva, quina foto!

Ens encanta Rosalía i es nota a les fotos. La posada en escena i com és de senzill treballar als seus concerts. El 2019 hem publicat moltes imatges de la cantant del Baix Llobregat, i el clímax va ser aquesta foto de Manolo García, que va acompanyar una crònica excel·lent del company Xavier Cervantes titulada “Mare meva, Rosalía!” És del primer dels concerts de Rosalía a Barcelona d’aquest mes de desembre.

7 de desembre — Ens encanta Rosalía i es nota a les fotos. La posada en escena i com és de senzill treballar als seus concerts. El 2019 hem publicat moltes imatges de la cantant del Baix Llobregat, i el clímax va ser aquesta foto de Manolo García, que va acompanyar una crònica excel·lent del company Xavier Cervantes titulada “Mare meva, Rosalía!” És del primer dels concerts de Rosalía a Barcelona d’aquest mes de desembre.

Celebració de Primera

Reescrivint els límits de l’esport  en un any marcat per les sorpreses

El Mallorca celebrava el 24 de juny l’ascens a Primera pels carrers de Palma acompanyat de milers d’aficionats. Els homes de Vicente Moreno es varen aturar a l’Ajuntament de Palma i al Consolat de Mar, seu del Govern balear, on varen ser rebuts amb tots els honors pel batle, José Hila, i la presidenta de l’Executiu, Francina Armengol. A les façanes de les dues institucions hi havia un rètol gegant amb la llegenda ‘Som de Primera’.

Caçada al vol

El 2019 en imatges

11 d’agost — La nord-americana Simone Biles és una llegenda. Als campionats dels Estats Units es va convertir en la primera gimnasta que completava un salt triple doble, amb dos mortals i tres rotacions aèries. Per al fotògraf la dificultat també rau en l’execució.Saber que Biles realitzarà aquesta figura inèdita, i que no pots fallar. El moment durarà poc i has d’aconseguir inmortalitzar-lo. El fotògraf ho va aconseguir i el vol de Simone Biles ja és història.

stats