Política 27/12/2019

Una reedició històrica del Pacte marcada per les crisis internes

Miquel Ensenyat, Francina Armengol i Juan Pedro Yllanes varen escenificar els acords de Bellver a l’emblemàtic monument palmesà

Maria Llull
2 min
Política Una reedició històrica del Pacte marcada per les crisis internes

El PSIB ha estat el guanyador a les tres cites amb les urnes del 2019 -les generals del 28 d’abril i el 10 de novembre i les autonòmiques del 26 de maig. De fet, aquesta ha estat la primera vegada en la història que els socialistes illencs han aconseguit la victòria en uns comicis autonòmics. El partit liderat per Francina Armengol va conquerir 19 dels 59 escons en joc i això possibilità un fet històric a les Illes: la primera reedició del Pacte dels partits progressistes. Miquel Ensenyat (MÉS per Mallorca), Francina Armengol i Juan Pedro Yllanes (Podem) escenificaren la signatura del Govern de coalició el 21 de juny i presentaren els Acords de Bellver, el full de ruta per als pròxims quatre anys. Però el que semblava un acord sense fissures ha viscut diferents episodis de crisi.

L’exigència de l’Oficina de Drets Lingüístics i que els hotelers no rebessin doblers de l’ecotaxa per la fallida de Thomas Cook foren els principals motius dels enfrontaments amb MÉS per Mallorca i el PSIB. En el cas de Podem, la crisi provocada pel plus que reben els alts càrrecs de fora de les Balears que pertanyen a les conselleries d’Yllanes (Transició Energètica i Models Productius) i Mae de la Concha (Agricultura, Pesca i Alimentació) han marcat els darrers compassos de l’any. A tot cal afegir la paràlisi que ha provocat la manca d’un govern a Madrid, sobretot pel que fa als recursos econòmics. El Parlament ha viscut un altre fet històric, amb l’entrada de Vox amb grup parlamentari propi. I el Partit Popular mira de recuperar el terreny perdut enmig de conflictes interns, els quals han implicat dimissions a juntes locals tan importants com les d’Andratx o Calvià.

Miquel Ensenyat, Francina Armengol i Juan Pedro Yllanes varen escenificar els acords de Bellver a l’emblemàtic monument palmesà. La rúbrica va arribar després de dues setmanes de negociacions intenses que acabaren amb els ecosobiranistes Miquel Mir i Fina Santiago a les conselleries de Medi Ambient i Afers Socials, i Yllanes com a vicepresident i conseller de Transició Energètica i Mae de la Concha al capdavant d’Agricultura.

stats