Societat 03/11/2020

L'IMAS posa en marxa el nou centre per a menors víctimes d'explotació sexual

El servei està especialitzat perquè els pacients superin el trauma per haver patit abusos

Ara Balears
2 min
La Fiscalia es defensa ara per l’escàndol de prostitució de menors i ataca l’IMAS

PalmaL'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) ha anunciat aquest dimarts que ja ha posat en marxa el centre per a infants i adolescents víctimes d'explotació sexual anunciat el gener d'enguany i que disposa de vuit places. El nou servei està especialitzat en el tractament del trauma que pateixen les persones que han estat víctimes d'abusos sexuals, segons ha explicat el Consell de Mallorca en un comunicat.

El centre funciona d'ençà del mes d'octubre, està format per un equip de professionals integrat per un coordinador, dues psicòlogues, vuit educadors socials, vuit auxiliars educatius i l'equip de cuina i manteniment. Al llarg del setembre els treballadors varen rebre una formació específica per part de la Fundació Amaranta i els psicòlegs del Servei Terapèutic d'Infància i Família de l'IMAS.

El centre es troba fora d'un entorn urbà perquè l'explotació sexual s'exerceix habitualment a les ciutats i una part important del tractament per a les víctimes és que es faci en una zona segura, segons ha explicat l'IMAS en el comunicat. L'atenció és individualitzada i inclou teràpies corporals, amb animals i educació afectivosexual perquè els interns puguin superar el trauma.

El trauma provoca que les víctimes desenvolupin comportaments com ara el desinterès afectiu, la incapacitat d'establir vincles o la nul·la percepció de les conductes de risc. Tot això fa necessari un tractament específic i diferenciat del que es fa amb menors amb problemes d'addiccions o trastorns de conducta, segons l'IMAS.

El projecte educatiu del centre també inclou la figura de mentors i trobades amb altres joves que han viscut situacions semblants i que les han pogut superar amb èxit. El temps d'estada al centre és il·limitat i dependrà dels processos personals de cada resident.

Cal recordar que la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, va anunciar durant el discurs del debat de política general de la institució insular que el centre s'obriria l'octubre. La Comissió Insular d'Exploració Sexual Infantil es va reunir el 22 de gener d'enguany, una setmana després que se n'anunciàs la creació, i el grup de treball va valorar la posada en marxa del centre especialitzat que ara s'ha obert.

stats