Societat 27/06/2022

Les Illes tindran 30 inspectors de treball més durant l'estiu per lluitar contra la precarietat

El Govern preveu unes 1.200 actuacions entre juliol i agost, moltes centrades en la "parcialitat no desitjada"

1 min
Un treballadors d'un hotel de Palma

PalmaUn total de 30 agents engreixaran la plantilla d'inspecció de treball de les Balears durant els mesos de juliol i agost. Aquesta és una de les mesures incloses dins el VI Pla de Lluita contra la Precarietat Laboral del Govern de les Illes, que ha presentat aquest dilluns la presidenta, Francina Armengol.

Amb aquest increment, provinent d'altres províncies, es preveuen destinar 14 agents a Mallorca, 8 a Eivissa, 6 a Menorca i 2 a Formentera. A més, s'espera que permetin fer prop de 1.200 actuacions" durant els mesos centrals d'activitat econòmica de l'Arxipèlag, ha explicat Armengol.

El pla està dividit en tres eixos. El primer i més important, segons la presidenta, és la lluita contra la "parcialitat no desitjada", és a dir, "quan demanes a la gent si voldria fer més hores i diuen que sí". A més, aquesta qüestió té un component de gènere: "Afecta més les dones que ls homes; la taxa entre ells és de 8,4 i entre elles, de 17,6".

Qualitat d'ocupació

El dispositiu continuarà incidint en la qualitat de l’ocupació amb el control de jornades a temps parcial fraudulentes; la vigilància sobre les condicions del temps de treball, especialment en hores extres il·legals, el registre de jornada (obligatori des de maig del 2019) i els descansos setmanals entre jornades.

També hi haurà un control sobre temporalitat, tot i que enguany tindrà menys incidència, ja que des de l’entrada en vigor de la reforma laboral la contractació a les Illes Balears és majoritàriament indefinida, per la qual cosa la temporalitat ha passat a presentar un índex que se situa gairebé a la meitat de fa tres anys.

stats