Violència masclista

Igualtat ja ha començat a distribuir polseres telemàtiques a agressors sexuals

Victoria Rosell admet que la llei del 'només sí és sí' encara causa algun "desajustament" a l'hora d'aplicar-la, però que en un futur protegirà més les dones

2 min
La delegada del govern espanyol contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, aquest dimecres en roda de premsa

MadridEl ministeri d'Igualtat ja ha començat a aplicar polseres telemàtiques a agressors sexuals després de la instrucció feta pública la setmana passada. Ho ha explicat la delegada del govern espanyol contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, aquest dimecres en una compareixença institucional. La mateixa Rosell ja va explicar dimarts passat que el govern espanyol havia ordenat a la Fiscalia ampliar l'ús d'aquest dispositiu i instal·lar-lo també als agressors sexuals que s'hagin beneficiat de les revisions de condemnes arran de l'aplicació de la llei del només sí és sí, sobretot en els casos en què hagin comportat excarceracions imprevistes.

Així, Rosell ha explicat que les polseres que "s'han sol·licitat per ordre judicial estan totes instal·lades", malgrat que no n'ha detallat quantes i en quins territoris per "seguretat de les víctimes". Fins ara, aquests dispositius estaven limitats a les agressions en l'àmbit de la violència masclista, és a dir, en l'àmbit de la parella o exparella. A Catalunya hi ha 38 casos en què víctima i agressor tenen aquests dispositius i que permeten saber si l'agressor ha vulnerat l'ordre d'allunyament i s'està acostant a la víctima a una distància no permesa. La nova llei de llibertat sexual permet que aquests dispositius també s'utilitzin per a agressions fora de la parella, sempre que els agressors tinguin penes d'allunyament pendents i es faci la petició per ordre judicial.

Davant l'allau de crítiques que ha rebut el ministeri per l'aplicació de la norma, Rosell ha tornat a defensar el canvi de paradigma que suposa. En aquest sentit, ha admès que ara mateix estem en un moment "difícil d'impacte d'una nova llei sobre un vell sistema", cosa que comporta un "desajustament", però que en un futur la normativa farà que les dones se sentin "més segures abans, durant i després del procés".

49 dones assassinades a tot l'Estat el 2022

En la roda de premsa d'aquest matí, Rosell també ha fet balanç de les dades de violència masclista del 2022. En total, 49 dones van ser assassinades a mans de les parelles o exparelles a tot l'Estat l'any passat (la segona xifra més baixa des que es recopilen dades, només igualada l'any 2016 i el 2020). D'aquestes, 21 havien interposat una denúncia i en 11 casos s'havien adoptat mesures de prevenció. Cinc de les dones assassinades encara tenien mesures de protecció vigents.

stats