Societat 07/09/2020

Hostalers critiquen que les “estrictes restriccions” posen el sector al límit i que provocaran nous tancaments

A Mallorca podrien tancar un 30% dels restaurants, segons CAEB

Catalina Riera
2 min
L'activitat de la restauració ha caigut un 53,4% en sis mesos

PalmaEmpresaris del sector de l'hostaleria han criticat aquest dilluns les "estrictes restriccions" que el govern espanyol els ha imposat, unes mesures que provocaran "més tancaments durant els mesos vinents". En aquest sentit, el president de la Confederació Empresarial d'Hostaleria d'Espanya, José Luis Yzuel, ha recordat que "dels 50.000 establiments de restauració repartits per tot el territori espanyol, un 20% no ha tornat a obrir" a causa de la crisi sanitària i creu que amb el "teletreball" en seran més. De fet, segons una enquesta feta per la patronal, "només un 15% creu que la recuperació del sector podria ser l'any 2021, mentre que el 85% opina que serà cap al 2022", ha apuntat durant la trobada 'Hostaleria i restauració, crisis i reptes davant En aquest sentit, la presidenta de la Confederació d'Associacions d'Empresaris de Balears (s'allarguin els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) fins al 31 de desembre "com a mínim".

Yuzuel apunta que "l'activitat de la restauració ha caigut un 53,4% en sis mesos" i ha criticat mesures com la del distanciament social, que a Espanya és de dos metres, "mentre que a la resta d'Europa és d'un metre". Així mateix, ha insistit que la mesura que prohibeix fumar "no té cap base científica", i està convençut que mesures com aquesta "es mantindran vigents més enllà de la vacuna". Davant aquestes restriccions, Yuzauel recorda que en 20 anys "el sector ha passat de generar 900.000 llocs de feina a 1,8 milions".

Per tal de pal·liar els efectes de la covid-19, Yuzuel ha remarcat la necessitat de digitalitzar el sector. "Hem d'apostar per la digitalització, perquè qui no pugi en aquest tren ho tindrà complicat. Ara és el moment d'apostar per la qualitat", per això demanen "bonificació de consum, millores en el tractament fiscal i reducció de l'IVA".

Per altra banda, el conseller de Turisme i Esports del Consell de Mallorca, Andreu Serra, ha aprofitat aquesta jornada per plantejar quatre qüestions clau pel que fa a la recuperació del sector. En aquest sentit, ha qualificat d'imprescindible "la col·laboració publicoprivada, la intel·ligència turística, la sostenibilitat i la seguretat", ja que només així "sortirem més forts i reforçats d'aquesta crisi".

stats