Societat 05/02/2024

Els hospitals públics de les Balears varen trasplantar 132 òrgans l’any 2023

D'aquesta manera, es va arribar a una taxa de 41,17 donants per milió d'habitants

ARA Balears
2 min
trasplantament de cor

PalmaEls hospitals públics de les Balears van trasplantar 132 òrgans durant l'any 2023 gràcies a l’altruisme de 49 donants i de les seves famílies. Aquestes dades suposen assolir un índex de 41,17 donants per milió d’habitants. Per illes, l’any 2023 hi hagué 43 donants d’òrgans a Mallorca, 3 a Eivissa i Formentera i 3 a Menorca.

En el balanç d’activitat de 2023, la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments de les Illes Balears (CATIB) recull que 19 dels 49 donants van fer la donació en asistòlia, una tècnica que permet la donació d’òrgans en aturada cardiorespiratòria i que es va implantar als hospitals públics de les Illes Balears l’any 2016 amb la finalitat d’optimitzar la donació d’òrgans. Els altres 30 varen ser donants en mort encefàlica (el 61%). Cal assenyalar que, del total de donants, 7 varen ser estrangers i 2 varen ser donants pediàtrics. Pel que fa al nombre d’òrgans generats d’aquests donants, 91 van ser de ronyó, 18 de fetge, 10 de pulmó, 7 de cor, 4 de pàncrees i 2 de paquet intestinal.

68 trasplantaments de ronyó

Respecte dels trasplantaments, a l’Hospital Universitari Son Espases se’n feren 68 de ronyó. Cinc d'aquests trasplantaments van ser donants renals de viu, i és el nombre més gran de donació renal de viu des de la posada en marxa d'aquest programa. Si parlam de trasplantaments de fetge a pacients de les Illes Balears se'n van fer 16, el nombre més gran de trasplantaments hepàtics des de l'inici d'aquest programa el 2021. Del total de trasplantaments, 74 es van dur a terme en pacients de Mallorca, 5 d’Eivissa i 5 de Menorca.

D’altra banda, hi va haver 23 pacients residents que van rebre un trasplantament fora de les Illes Balears: set de ronyó a Catalunya, Madrid i les Canàries; tres de fetge a Catalunya; set de cor a Catalunya i Madrid; quatre de pulmó a Catalunya, i dos de pàncrees a Catalunya. Amb relació a la donació de teixits, l’any passat es van registrar 96 donants de còrnia i 24 donants de teixit osteotendinós. La CATIB ha incrementat els recursos aquest inici d'any amb la incorporació d'una infermera i d'un administratiu que dinamitzaran el programa de donació d'òrgans i teixits a les Illes Balears. A més a més, està previst que es traslladi a l'Hospital Universitari Son Llàtzer, on disposarà d'una oficina pròpia per primer cop.

stats