Agricultura
Societat 19/07/2022

S'Hort de Son Coves, la segona vaqueria de Mallorca que instal·la un robot per munyir les vaques

L'explotació ha disposat d'una ajuda per fer inversions en explotacions agràries (INEA)

ARA Balears
2 min
Vaqueria S’hort de Son Coves

PalmaLa consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha visitat aquest dimarts S'Hort de Son Coves, una vaqueria ubicada a Campos, que ha incorporat un robot per munyir automàticament les vaques de la finca. Aquesta és la segona vaqueria de Mallorca que té aquest dispositiu; l'altra és Formatges Burguera.

Les explotacions agràries i ramaderes, i especialment el sector lleter, cada cop més aposten per la tecnificació i la innovació; segons han indicat, el robot munyidor presenta avantatges tant per al ramader com en termes de benestar animal. "En el cas d'aquest robot, millora el rendiment i la sostenibilitat de l'explotació, les condicions de feina del ramader i el benestar animal", ha explicat la consellera.

Una de les responsables ramaderes de l'explotació, Joana Mascaró, ha afirmat que "el canvi ha estat molt gros per a nosaltres i els animals. Les vaques van a munyir-se quan en tenen la necessitat i fan el que volen quan volen". "En lloc de fer una feina tan física, la feim més informàtica, de gestió de dades. No és una feina tan esclava com abans, amb uns horaris fixos, i també ha augmentat la producció de la llet", ha explicat.

L'explotació S'Hort de Son Coves va sol·licitar una ajuda per fer inversions en explotacions agràries (INEA) per un total d'inversió de 136.000 euros, dels quals la Conselleria, a través del Fogaiba, n'ha aportat 81.600. En aquest sentit, De la Concha ha remarcat que més del 20% de les ajudes d'aquesta legislatura han beneficiat el sector lleter de les Balears.

La línia d'ajudes INEA està inclosa dins el Programa de Desenvolupament Rural (PDR), finançat entre el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), l'Estat i la Comunitat Autònoma. Les ajudes INEA subvencionen inversions en maquinària, adquisicions de béns immobles i instal·lacions i preparacions del terreny, entre d'altres. Aquesta legislatura s'han abonat per aquest concepte més de 24 milions d'euros, gairebé 6 dels quals aquest primer semestre del 2022.

stats