MANS A TERRA
Societat 07/08/2018

L’hort de primavera

Arriben els mesos en què cal vigilar tant amb les glaçades com amb l'arribada de les plagues

Aure Farran
2 min
El consell Per evitar que els cargols s’acostin als vostres cultius, podeu traçar-hi al voltant una línia amb cendra, o guix, que no podran travessar. També podeu fer servir closques d’ou esmicolades

Última estació de l’any del nostre calendari de l’horticultor. Encara que, de fet, hauria de ser la primera, ja que arriben els mesos en què haureu de fer més feina! Amb l’ abril arriben les plantades de les solanàcies (tomàquet, pebrot, cogombre, albergínia) i serà important que tingueu en compte el clima de la vostra zona abans de plantar aquests cultius més sensibles a les glaçades. Recordeu que tant la carbassa com el carbassó, i també la mongeta tendra, les podeu fer amb sembra directa. Pel que fa als fruiters, haureu d’esclarissar presseguers, pruneres i albercoquers i fer una ullada als arbres per evitar que tinguin insectes xucladors.

  • De cara al maig, les reines de l’hort són les faves i els pèsols. Podeu plantar moltes varietats, com porros, carbasses i api, mentre colliu ja les albergínies, els carbassons o les mongetes tendres més primerenques. Amb l’arribada de les primeres calors també començaran les plagues. Podeu prevenir les malalties fúngiques de les plantes amb remeis naturals que podeu fer a casa. Una opció és l’aigua d’ortigues, que podeu aplicar directament a les plantes. També serà el moment de desherbar els cultius que teniu i de podar i relligar les tomaqueres.
  • I arribem a l’últim mes del nostre calendari: el juny. Un mes per treballar a ple rendiment. És l’hora de sembrar i plantar carbassons, cebes, espinacs, tomàquets tardans, mongetes, enciams o moniatos. Si en teniu, podreu començar a collir albercocs i peres. Com que la calor comença a ser forta, serà bo que faciliteu una mica d’ombra a varietats com les tomaqueres i les pebroteres. Posar algunes teles d’ombrejat que deixen passar el sol i les protegeixen de la pluja pot ser una bona idea. I no oblideu de treure les aixelles o cavallers a les tomaqueres! Pel que fa als fruiters, cal esclarissar pereres i pomeres i anar recollint els primers préssecs, prunes o les petites i saboroses peres de Sant Joan.
El consell

Per evitar que els cargols s’acostin als vostres cultius, podeu traçar-hi al voltant una línia amb cendra, o guix, que no podran travessar. També podeu fer servir closques d’ou esmicolades.

stats