Habtur
Societat 23/02/2024

Habtur assegura que prop del 60% del lloguer turístic són segones residències d'habitants de les Balears

Can Gelabert, a Binissalem, acull aquest cap de setmana la fira Habturalia

ARA Balears
2 min
Habturalia

PalmaL'Associació d'Habitatges Turístics de les Balears (Habtur) ha assegurat que aproximadament el 60 per cent dels habitatges que es dediquen al lloguer vacacional són segones residències d'habitants de les Illes que "volen treure un profit perquè tenen una necessitat". Així ho ha indicat la gerent d'Habtur, Maria Gibert, en la segona edició de la fira Habturalia sobre el lloguer vacacional que ha arrancat aquest divendres en el centre cultural Can Gelabert de Binissalem, amb un 35% més d'inscrits que en la primera edició.

Gibert ha indicat que aquest 60% és un "percentatge elevat", encara que el relleu generacional i l'aparició de grans comercialitzadores "ha fet que cada vegada més es professionalitzi el sector". Per aquest motiu, ha indicat que va néixer Habturalia, on "hi ha una sèrie d'expositors que ofereixen serveis per millorar i modernitzar la seva comercialització". Habtur ha detallat que el 30% de l'oferta turística de les Balears és de lloguer vacacional i a Mallorca existeixen unes 104.000 places, corresponents a unes 12.000 cases. Són algunes de les xifres que han facilitat durant la inauguració de la trobada, en la qual Habtur ha destacat "el tarannà dialogant" de l'actual Govern, al qual ja han traslladat que "es respecti el sostre de places" i "se'n garanteixi la rotació" perquè és "un sector amb molt de moviment".

De fet, el batle de Binissalem, Víctor Martí, ha destacat durant l'obertura de la fira que aquesta activitat "proporciona importants ingressos als ciutadans". Per part seva, el conseller insular de Turisme, Marcial Rodríguez, ha destacat el sector com el "principal motor econòmic de l'illa" i ha situat l'objectiu a "millorar la convivència, dins d'un marc de creixement i desenvolupament sostenible", per la qual cosa ha reivindicat la necessitat de "protegir i garantir la seguretat jurídica del sector". En aquest sentit, ha incidit en la "necessària lluita contra l'oferta il·legal de tota classe", que suposa una "competència deslleial per als qui fan bé les coses" i és "un terrible problema per a la convivència".

"El lloguer turístic deixa a Mallorca 1.700 milions d'euros anuals en ingressos directes segons l'Ibestat i és l'oferta turística amb la qual els clients fan una estada més llarga a les Illes, de 6,2 dies de mitjana", per la qual cosa Habtur ha argumentat que "això redueix considerablement la petjada ecològica respecte dels turistes que pernocten en hotels". La fira Habturalia continuarà aquest dissabte amb dues taules rodones més. La primera, sobre noves tendències en atenció al client i la de clausura, amb representants dels partits polítics PP, PSIB, MÉS per Mallorca i El Pi.

stats