Societat 09/05/2014

El govern espanyol exigirà una prova d'unitat de mercat a totes les noves lleis

De Guindos es mostra convençut que la Generalitat acabarà acceptant aquesta polèmica norma "per sobre dels plantejaments ideològics"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

MadridEl govern central vol garantir a tota costa el compliment de la llei d'unitat de mercat, que ja està en vigor des del novembre del 2013. El consell de ministres ha aprovat aquest divendres un acord perquè tiri endavant, tot i el rebuig d'algunes comunitats autònomes perquè toca àmbits competencials. De fet, la Generalitat ja va avançar que recorrerà al Tribunal Constitucional cada vegada que l'Estat apliqui la llei.

"És un tema de molt de diàleg", ha assegurat De Guindos, i ha opinat que aquesta llei és la norma "més pro autonomista que s'ha aprovat en la història recent d'Espanya". El ministre diu que l'objectiu és "convèncer" Catalunya que l'aplicació és favorable, "per sobre de plantejaments ideològics". "Estic convençut que cada vegada seran més col·laboradors", ha afegit.

Per De Guindos, la llei és una forma de sortir de la "jungla de normes autonòmiques que afecten sobretot les pimes". "Les grans empreses saben moure's molt millor", ha puntualitzat.

Creació d'una comissió de seguiment

A partir d'ara totes les lleis que surtin del consell de ministres hauran de comptar amb un test d'unitat de mercat, segons ha anunciat el ministre durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. De Guindos també ha avançat que es crearà una comissió, presidida per l'oficina econòmica del president del govern espanyol, per abordar les dificultats que apareguin.

El ministre ha recordat que el procés afecta 2.700 normes, la majoria d'elles de rang autonòmic. Per això es reunirà amb les comunitats autònomes per abordar aquestes carències identificades.

Una llei molt polèmica

La nova norma permet que les empreses presents en més d'una comunitat autònoma apliquin arreu les lleis de la comunitat on tenen la seu social. Això afecta moltes de les competències transferides a les comunitats. La llei contravé algunes normes de l'Estatut i per això la Generalitat ha dit que la portarà al Constitucional cada vegada que s'apliqui.

Els temors de la Generalitat

Un dels grans temors del Govern es que es pugui contravenir la llei d'equipaments comercials. Si s'apliquen els canvis que demana el govern espanyol, es donarà via lliure a obrir més grans centres comercials en zones on la llei catalana no ho permet. El Govern també tem que es liberalitzin els horaris comercials, per tant, que es permeti l'obertura de comerços en més festius.

stats