Societat 07/10/2018

Guillem Bou explicarà al Parlament l'alteració de l'índex hipotecari

S'estima que famílies i petites empreses de les Balears paguen de més per la seva hipoteca

Ara Balears
2 min
L'índex IRPH és el segon més utilitzat després de l'Euríbor.

PalmaEl Parlament de les Illes Balears ha convocat per a dimarts, 9 d'octubre, a les 16.30 hores el matemàtic mallorquí Guillem Bou perquè expliqui la comercialització enganyosa i l'alteració a l'alça de l'índex hipotecari IRPH, sobre el qual el Banc d'Espanya admet no haver-ne fiscalitzat l'elaboració. Aquesta convocatòria es du a terme a petició d'Stop Desnonaments. Segons Stop Desnonaments, "famílies i petites empreses podrien estar pagant de més per les seves hipoteques". Stop Desnonaments Mallorca també organitza una xerrada sobre IRPH amb Guillem Bou de convidat, que serà aquest mateix dimarts a les 18.30 hores.

L'índex hipotecari IRPH és el tipus d'interès més referenciat a les hipoteques espanyoles després de l'Euríbor. Els afectats per aquest índex han estat denunciant una sèrie d'irregularitats que el converteixen en un índex opac i manipulable, amb el qual els bancs han estat encarint les hipoteques molt per sobre de l'Euríbor. Segons les informacions d'Stop Desnonaments, diverses sentències en primera instància han considerat l'IRPH una clàusula abusiva i fa pocs dies la Comissió Europea ha considerat la seva comercialització una pràctica enganyosa per al consumidor.

L'informe de Bou va més enllà, perquè demostra, mitjançant càlculs objectius, com s'ha introduït un factor d'alteració a l'alça en aquest índex. Per aquest motiu va ser requerit l'any 2017 al Parlament de Catalunya. Aquest matemàtic, natural de Sant Joan, és també autor de l'informe sobre publicitat bancària i estabilitat de l'IRPH (2003-2012), utilitzat pel Síndic de Greuges de Catalunya, juntament amb altres referències i annexos, per a la realització del seu informe 'Afectats per l'índex de referència dels préstecs hipotecaris', en el qual es va plantejar la retirada de l'IRPH com a tipus oficial de les entitats.

stats