Investigació
Societat 24/10/2022

La Guàrdia Civil relaciona Valtonyc amb la creació de la "república digital" catalana

Un informe del 2019 vincula el raper mallorquí amb una presumpta "desconnexió tecnològica de l'Estat"

ARA Balears
2 min
Valtonyc en una imatge d'arxiu

PalmaLa Guàrdia Civil relaciona el raper mallorquí Josep Miquel Arenas –Valtonyc– amb el disseny i creació d'una web oficial del 'Consell per la república catalana', segons ha publicat Europa Press. Així ho recull un informe del 5 de juny del 2019 , que forma part del sumari de la investigació secreta que ha fet l'Audiència Nacional en relació amb el denominat 'CNI català'.

Segons el cos policial, Valtonyc va participar en una presumpta "república digital", que cercava provocar una "desconnexió tecnològica amb l'Estat, per evitar-ne la dependència legal". L'Institut Armat detalla la "interacció" del raper "que fugí a Bèlgica, per les causes amb la justícia", amb els responsables de la web.

En una de les converses intervingudes pels agents, un dels investigats explica que –fins a la data– no tenien "un equip decent". "Però a partir d'ara el començarem a tenir. Fins ara l'aplicació l'estava fent un tal Valtonyc, i s'havia aturat la cosa perquè havia de treure un disc", detalla.

En aquest moment, segons informa Europa Press, el seu interlocutor demana a l'entrevistat sobre els "coneixements informàtics" del raper. "Jaume diu que sap fer webs, diuen. A mi ahir Vilaseca em va dir que almenys sabia fer alguna cosa, però tampoc era un expert, evidentment. Però tampoc ho era el Cabani, que era el que fins ara feia les coses", reconeix.

Converses interceptades un any després de la fugida

Cal recordar que Valtonyc va fugir a Bèlgica el 2018 per evitar ingressar a la presó a Espanya, on va ser condemnat a tres anys i mig per enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la Corona. Després, les autoritats van dictar una Ordre Europea de Detenció i Entrega (OEDE).

Les converses transcrites en el citat informe de la Guàrdia Civil van ser interceptades el 9 d'abril del 2019, quan els agents investigaven la figura de David Ollé Parellada, enginyer informàtic també investigat en aquesta causa. Es tracta, segons la Guàrdia Civil, d'"un dels principals gestors de les plataformes digitals que configuren" el 'Consell per la república catalana'.

stats