Societat 31/07/2019

La Guàrdia Civil nega l'acusació de discriminació lingüística a una treballadora de l'aeroport de Palma

Davant la denúncia de la sindicalista, el cos policial al·lega que ella es va saltar el control de seguretat

J. Genovard
3 min
Imatge d'arxiu

PalmaContinua la polèmica pel suposat cas de discriminació lingüística cap a una treballadora de l'aeroport de Palma. La Guàrdia Civil ha desmentit aquest dimecres a l'ARA Balears la versió que Paula Rotger va explicar ahir a aquest diari. Segons el cos policial, la denúncia és per saltar-se el control de seguretat de l'aeroport i no va hi va haver cap conflicte lingüístic.

Segons ha explicat el cos policial, als guàrdies els van cridar els membres de seguretat de l'aeroport quan la treballadora sindical, Paula Rotger, es va saltar el control. Asseguren que l'arc detector va xiular quan hi va passar, dues vegades, i que ella va partir sense permís abans que l'escorcollassin. Ella ho nega i assegura que els vigilants de seguretat la van deixar anar-se'n. Totes dues versions coincideixen en què ningú no la va perseguir i que van ser els agents de la Guàrdia Civil els que la van anar a cercar, en un recés de la reunió sindical on era, més de vint minuts després dels fets.

La Guàrdia Civil insisteix que no hi va haver cap conflicte lingüístic i acusa la treballadora d'haver-se inventat que l'acusaven per parlar en català. Argumenten, per reforçar la seva versió, que l'acusació de discriminació lingüística es va fer després que la Guàrdia Civil hagués interposat la denúncia contra la treballadora.

El delegat del govern espanyol en funcions, Ramón Morey, ha explicat a l'ARA Balears que un cop visionades les imatges de les càmeres de seguretat de l'aeroport no es pot demostrar cap de les dues versions. Les imatges gravades no tenen so i no es pot determinar que ni que ella fugís ignorant les ordres dels agents de seguretat ni que el guàrdia civil discriminés lingüísticament la treballadora. Morey ha explicat que no hi ha "cap prova més que les versions completament diferents de les dues parts" i que "al vídeo es veu com la treballadora marxa del control sense cap pressa ni actitud violenta". A la gravació es veu que cap dels vigilants de seguretat la va intentar frenar, però segons ha informat el delegat de govern espanyol en funcions, "d'acord amb el testimoni de l'agent de seguretat de l'aeroport, Paula Rotger, va marxar quan ella estava distreta i no té autoritat per perseguir ningú".

Ramón Morey també ha explicat que la delegació del govern espanyola les Illes Balears no durà a terme cap acció contra el guàrdia civil si es demostra judicialment que va discriminar lingüísticament a la treballadora sindical, ja que "la justícia serà qui sancionarà al membre del cos armat".

El cos armat ha remarcat també que, teòricament, la multa hauria de ser d'entre 200 i 400 euros, tot i que les sancions no les decideixen els guàrdies, sinó l'Agència Estatal de Seguretat Aèria. Segons les fonts de la Guàrdia Civil, les multes de 200.000 són per infraccions molt greus, normalment comeses per empreses. En una situació com la de la treballadora, asseguren les mateixes fonts, el més habitual és que la sanció no superi els 400 euros. Tot i això, la Guàrdia Civil insisteix que la sanció no depèn d'ells i no poden saber quina serà finalment. El delegat del govern en funcions, Ramón Morey, ha explicat que la multa podria arribar als 225.000 euros, tot i que allò habitual en situacions com aquesta és que la sanció oscil·li entre els 60 i els 300 euros.

Fonts de la Guàrdia Civil han explicat que, a banda de la denúncia per saltar-se el control, no emprendran cap acció legal més contra la treballadora de l'aeroport per la denúncia interposada per un presumpte cas de discriminació lingüística i no han volgut donar més explicacions del possible conflicte lingüístic perquè "està en procés judicial".

D'aquesta manera, arran de la polèmica, la treballadora ha demanat una reunió amb l'equip directiu d'AENA i l'encarregat de seguretat per parlar del conflicte. Serà després d'aquesta reunió, que es farà en els pròxims dies, quan es decidirà si s'obre expedient a la treballadora per haver-se botat el control de seguretat i posar en perill la seguretat aèria.

Per la seva banda, la titular de la Secretaria Autonòmica d'Universitat, Recerca i Política Lingüística, Agustina Vilaret, i la directora general de Política Lingüística, Beatriu

Ara Eivissa demana que s'investigui el cas

El partit Ara Eivissa- Guanyem l'Esquerra ha emès un comunicat el el que expressa el seu suport a Paula Rotger, treballadora de l’Aeroport de Palma sancionada per parlar en català a un guàrdia civil. El partit eivissenc ha reclamat que s'investiguin els fet, ja que de confirmar-se seria "un flagrant incompliment de la nostra Llei de Normalització Lingüística i, fins i tot, del nostre Estatut d’Autonomia". En el comunicat han demanat que , sempre que es confirmi el cas, es desestimi la denúnicia contra Paula Rotger i s'obri un expedient sancionador contra el guàrdia civil.

Ara Eivissa ha aprofitat també per reclamar al Govern balear que posi en marxa de forma immediata l’Oficina dels Drets Lingüístics i han exigit a l'executiu que que defensi els seus ciutadans davant els abusos de poder i vetlli de maner efectiva pel respecte a la nostra llengua i als nostres drets.

stats