Amenaces feixistes
Societat 09/10/2022

Un grup d'extrema dreta amenaça membres de Compromís durant la processó cívica

Han intimidat els integrants del partit exhibint salutacions feixistes i amb crits de "Catalanistas" i "Arriba España"

Rafa Nogués
2 min
Processó cívica feixistes

ValènciaHa passat un altre cop. La processó cívica del Nou d'Octubre havia tornat a la normalitat després de dos anys de pandèmia, recuperant el recorregut habitual i sense cap mena de restricció, que ha propiciat imatges dels carrers pels quals ha desfilat la Reial Senyera plens de gom a gom.

No obstant això, aquesta "tornada a la normalitat" també ha provocat la presència de membres del partit d'ultradreta España 2000 i dels Yomus –grup d'aficionats del València CF– que, durant un moment del recorregut, s'han dirigit als dirigents de la Coalició Compromís amb un to amenaçador i amb crits de "catalanistas" i "arriba España".

A més a més, molts han fet la salutació feixista de forma continuada i exhibien banderes i vestimenta amb simbologia franquista. Entre les persones que participaven en les amenaces s'ha pogut veure José Luis Roberto, líder d'España 2000 i advocat que exerceix l'acusació contra Mónica Oltra, que recentment ha rebut un reconeixement a la seguretat privada per part de la Policia de Paterna.

Tornada a la normalitat

Al marge d'aquest incident, diverses fonts dels partits presents han assenyalat al diari ARA que la sensació general ha estat de benestar, amb una execució molt fluïda i més ràpida del que és habitual. Enguany l'encarregat de conduir la Reial Senyera pels carrers de València ha estat Sergi Campillo, vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, en l'usual recorregut que s'ha iniciat en la plaça de l'Ajuntament i que ha finalitzat a la plaça Alfons el Magnànim, amb l'ofrena floral a l'estàtua de Jaume I per part del president de la Generalitat, Ximo Puig, i de l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó. Finalment, ha sonat l'himne regional i s'ha executat una mascletada que ha donat per conclosa la processó.

Gran dispositiu de seguretat

Una de les preocupacions més habituals durant aquest tipus d'actes és la seguretat de tots i cadascun dels assistents. La delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé, ja havia assegurat en els dies anteriors que el dispositiu de seguretat vetllarà "perquè totes les persones puguin gaudir de la festa amb total llibertat", tant de la processó cívica com de les tres manifestacions que es faran aquesta vesprada a partir de les sis. I així ha estat. Tant membres del PSPV com de Compromís han confirmat al diari ARA que s'ha notat el canvi en el dispositiu, el qual han notat més "eficaç" i "segur".

La processó cívica ha estat el segon acte emmarcat dins de la celebració del Nou d'Octubre, després de l'acte institucional que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat i en el qual Puig ha reclamat un "reset territorial" i ha catalogat de "necessaris" uns nous pactes de "segona generació" que actualitzin l'estat de les autonomies.

stats