Meteorologia
Societat 02/03/2023

El Govern demana declarar zona catastròfica els indrets afectats per Juliette

Només a la serra de Tramuntana, més de 200 efectius entre bombers, militars i l'Ibanat lleven de carreteres i camins els milers d’arbres caiguts

2 min
Una de les zones més afectades pel temporal

PalmaEl Govern ha iniciat els tràmits per declarar zona catastròfica tots aquells indrets que hagin patit les conseqüències de la borrasca Juliette. Així ho ha anunciat la presidenta del Govern, Francina Armengol, en la seva visita al coll de sa Batalla (Caimari), on els equips d'emergència treballen des de dilluns.

A hores d'ara, més de 400 d'efectius entre els Bombers de Mallorca, l'Ibanat, la Unitat Militar d'Emergències (UME) i altres serveis públics, estan fent una feina titànica a tot Mallorca per restablir l'accés a camins i carreteres després que milers d'arbres hagin caigut i obstruït les vies, arran del vent i la neu.

Els serveis d'emergència netejen els accessos a les finques.

La declaració de zona catastròfica es demanarà per a la serra de Tramuntana, però també arribarà a la resta d'indrets "greument afectats" com Felanitx, Santanyí o Artà, ha explicat la consellera de Presidència, Mercedes Garrido, qui també ha acudit a la visita. "Avui matí ens hem reunit amb Agricultura i Medi Ambient per fer una valoració de les afectacions que hagi pogut tenir la tempesta en aquests sectors i, un cop llesta l'anàlisi, sol·licitarem la declaració al govern estatal", ha puntualitzat Garrido.

Encara hi ha una vintena de persones aïllades a cases de la Serra, que, tot i estar incomunicades, es troben bé, segons ha explicat Armengol: "La nostra prioritat és fer l'avituallament a qui està aïllat i netejar els obstacles més grossos de les carreteres".

Quant als danys materials, el cap general de l'Ibanat, Jaume Grau, ha admès que "hi ha zones que estan totalment devastades", i ha coincidit amb Armengol: "Una vegada ja hem arribat a totes les persones, el més important és reobrir els accessos a les finques i llavors amb refugis i zones d'acampada". El fet és que hi ha desenes de pagesos que des de dilluns no poden accedir a les seves finques a donar menjar als animals, un fet que preocupa al sector.

Pel que fa a l'impacte mediambiental, el Govern preveu fer una valoració dels danys i establir un plantejament extraordinari de restauració. La presidenta ha explicat que la Conselleria de Medi Ambient farà una valoració, ja que "són molts els arbres que han caigut i s'haurà de fer molta feina i hem d'evitar riscos amb vista a l'estiu".

stats