Societat 25/11/2022

El govern valencià denuncia l'actuació de l'IBDona pel 25-N en una lona de quatre metres

La generalitat ha instal·lat en el centre de València una tela amb el dibuix que l'Administració balear no va voler comprar

2 min
Imatge de la lona, ubicada a la plaça del Mercat de València.

PalmaLa plaça del Mercat de València no era la destinació inicial de la il·lustració d'Ame Soler (Tres Voltes Rebel), que, des d'avui, està instal·lada allà en una lona de quatre metres. L'artista havia fet el disseny inicialment per l'Institut Balear de la Dona, per encàrrec de la mateixa institució balear. Però després d'un estira-i-arronsa, l'IBDona va rebutjar el dibuix final i es va negar a pagar l'artista. Davant això, la Generalitat valenciana es va posar en contacte amb Soler per donar-li suport i oferir-li exposar la il·lustració al centre de València.

A la part del darrere de la il·lustració la Conselleria d'Igualtat i Polítiques inclusives han inclòs un text de denúncia pels fets denunciats per l'artista. "La il·lustradora @tres.voltes.rebel no va poder fer la seva campanya del 25-N per negar-se a incloure un element transexcloent. Per això, des de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives hem volgut donar visibilitat al seu treball. I fer-ho aquí, devora la memòria de Margarida Borràs", es pot llegir.

Amb aquesta acció i tot el simbolisme que l'envolta, la Generalitat ha respost a la polèmica entorn de l'ús del símbol del triangle amb les mans, que Soler considera "trànsfob". I s'han posicionat. La imatge va acompanyada de la frase "Dia internacional contra l'eliminació de la violència contra totes –en gran– les dones". A més, la ubicació és triada a consciència. La lona de quatre metres està ubicada al costat de la plaça de Margarida Borràs, la primera dona trans assassinada, l'any 1460, segons expliquen les mateixes fonts.

Imatges de la lona, a la plaça del Mercat de València.

Fonts de la Conselleria d'Igualtat valenciana han declarat a l'ARA Balears que la il·lustradora Tres Voltes Rebel –que és valenciana– és un referent allà, com a artista i com a feminista. Per això, tot d'una que van conèixer el que havia passat van voler estendre-li la mà, tal com van demostrar ahir dijous a través d'uns stories d'Instagram.

La polèmica

Ame Soler va denunciar al seu Instagram –en un vídeo que aplega 200.000 visualitzacions– com l'Institut Balear de la Dona l'havia "tractat com a professional". l'IBDona va encarregar-li a Soler una il·lustració per al 25 de novembre, però en darrer moment va decidir cancel·lar l'encàrrec. El detonant va ser una "directriu confusa", va dir Soler, sobre el gest que havia de fer la "dona jove" que protagonitzava la il·lustració, segons l'IBDona: un triangle amb les mans, que simbolitza la vulva i que "és considerat trànsfob", explica Soler. Com que en el dibuix que va acabar fent la jove no incloïa això, sinó un puny enlaire, van rebutjar-lo sense pagar-li la feina feta.

stats