Societat 25/11/2022

Polèmica per l'encàrrec de l'IBDona a una il·lustradora pel 25-N

L'artista Tres Voltes Rebel explica a Instagram que va fer un dibuix per a la Conselleria que, finalment, va rebutjar. Ara, la Generalitat valenciana li dona suport i l'Ajuntament de Manacor ha comprat la il·lustració

3 min
A l'esquerra, la il·lustradora Tres voltes rebel, Ame Soler. A la dreta, la consellera de Presidència, Igualtat i Funció Pública, i la directora de l'IBDona, Maria Duran, amb la imatge promocional del 25N.

PalmaGairebé 200.000 persones ja han vist un vídeo en què la il·lustradora valenciana Tres Voltes Rebel, Ame Soler, denuncia com l'Institut Balear de la Dona l'ha "tractat com a professional". Tal com ha avançat eldiario.es i ha relatat la mateixa artista a l'ARA Balears, l'IBDona va encarregar-li a Soler una il·lustració per al 25 de novembre, però en darrer moment va decidir cancel·lar l'encàrrec. El detonant va ser una "directriu confusa", segons Soler, sobre el gest que havia de fer la "dona jove" que protagonitzava la il·lustració, segons l'IBDona: un triangle amb les mans, que simbolitza la vulva i que "és considerat trànsfob", explica Soler. Com que en el dibuix que va acabar fent la jove no incloïa això, sinó un puny enlaire, van rebutjar-lo sense pagar-li la feina feta.

Els detalls d'aquesta desavinença es desgranen d'una sèrie de correus electrònics entre la il·lustradora i l'administració balear, als quals ha tingut accés l'ARA Balears. En un dels primers correus que envia l'IBDona es pot llegir que "segons indicacions de la directora, la imatge que li agradaria seria molt similar a la que està a la vostra web del 8 de març. Li agradaria una dona jove amb el símbol del triangle i alguna frase adient per al 25-N". Ara bé, tal com argumenta l'artista més tard, "no es parla d'un símbol de triangle amb les mans, només d'un triangle". "I jo tinc moltes il·lustracions en les quals la composició forma un triangle sense que estigui format amb les mans", afegeix.

Això és el que va contestar Soler al correu que li va enviar directament el 14 de novembre la directora de l'IBDona, Maria Duran, atès que els primers els va intercanviar amb una tècnica. El contingut d'aquest missatge conté alguns matisos que es contradiuen amb el que van demanar inicialment: "Des del primer moment vàrem dir exactament el que volíem, una dona jove que fes el triangle símbol del feminisme", diu Duran. Però la realitat és que no van especificar que havia de fer el símbol amb les mans i que en correus posteriors al primer proposen una idea diferent. "Directora: vol una dona jove amb símbol de lluita, amb cara de ser una persona forta (...) En referència a la frase, per ara em diu que no en vol", assenyalen el 8 de novembre.

L'IBDona estudia pagar-li

Ara, a petició de l'ARA Balears, l'IBDona ha remès el seu posicionament sobre la polèmica i quines mesures prendrà. En aquest sentit, informen que "els serveis jurídics estan estudiant l'encàrrec que es va fer", és a dir, si l'han de pagar o no. Per a l'IBDona tot es redueix a "una divergència d'interpretacions entre el que es va encarregar i el que va il·lustrar l'artista gràfica" i treuen ferro al gest que volien que fes la jove del dibuix. "L'IBDona fa feina per totes les dones independentment del seu origen biològic", insisteixen. Cal recordar que en la imatge que finalment han utilitzat, una reutilitzada, no hi apareix cap dona fent el símbol del triangle.

Sobre això, Soler remarca que el que més greu li sap no és que no paguin la feina feta, sinó que "tot i haver-los advertit que aquest gest podia ser trànsfob, continuaven insistint als correus: que o feia això o trencaven l'acord". Ho diu així perquè ella mateixa, quan el 14 de novembre –la data d'entrega– li van dir que ho havia de refer perquè la directora volia "que el símbol sigui el triangle amb les mans", va contestar explicant per què no volia ser "partícip d'una campanya que podria ofendre moltes dones". "M'atreviria a apuntar que el símbol del triangle amb les mans és considerat trànsfob per a moltíssima gent, ja que relaciona el feminisme amb la vulva i no totes les dones en tenen", conta ella. Fins i tot, relata en el correu que ella mateixa va "acabar demanant perdó públicament per si havia ofès algú" amb una il·lustració així que va fer fa anys.

Ajuntaments de Mallorca compren el dibuix

Al mateix vídeo de denúncia, la il·lustradora explicava que oferia el disseny a associacions i institucions a un preu reduït per a aquest 25-N. Dues de les institucions que ho han fet han estat ajuntaments de Mallorca: el de Manacor i el d'Esporles, ambdós governats per MÉS per Mallorca. També l'ha adquirit l'agrupació Femso, que sol encarregar-se de les batucades a les manifestacions feministes que es fan arreu de l'illa.

La Generalitat valenciana, a favor de l'artista

Tot i que Soler va publicar el vídeo el 16 de novembre, no ha estat fins aquest dijous que ha esclatat la polèmica, a la qual s'ha sumat –fins i tot– la Generalitat valenciana. La Conselleria d'Igualtat ha compartit a través d'Instagram la publicació de l'artista demanant "Fem alguna cosa?" als usuaris de la xarxa social. Segons ha explicat la il·lustradora, la Generalitat s'ha posat en contacte amb ella i li està "donant suport". "Demà ho veureu", avança la valenciana, en referència a una presentació que es farà divendres.

La reacció a Twitter

Arran d'això, diversos usuaris de Twitter s'han posicionat envers la polèmica:

stats