Violència a l'esport
Societat 31/01/2024

El Govern tramità sis sancions per actes violents en l'àmbit esportiu entre 2022 i 2023

Entre altres qüestions, s'ha obert la possibilitat d'establir un pla de creació de grades viodeovigilades

ARA Balears
2 min
Comissió contra la violència de l'esport

PalmaLa Direcció de General d'Esports va rebre 11 denúncies i va tramitar sis expedients sancionadors per violència en espais esportius a les Balears durant la temporada 2022-2023. Aquest ha estat una de les qüestions que s'han tractat aquest dimecres a la Comissió contra la Violència a l'Esport a les Balears, a la qual s'ha informat del seguiment de les Activitats o Competicions d'Especial Seguiment (ACES) de la temporada 2022-2023 i de les sancions administratives esportives tramitades per violència, a la grada i venda i/o introducció d'alcohol a les instal·lacions esportives, segons ha indicat la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports.

Allà, els membres de la comissió han informat sobre els expedients sancionadors tramitats per part de la Direcció General d'Esports entre el darrer trimestre del 2022 i 2023. D'aquesta manera, el departament que dirigeix el conseller, Jaume Bauzá, ha concretat que les denúncies es deuen a "faltes de respecte, comportaments agressius, baralles, desobediència als agents de l'autoritat, invasió del camp de joc i actituds racistes i xenòfobes", que el conseller ha especificat que "fonamentalment es produïren a l'esport amateur". D'altra banda, amb l'objectiu de prevenir la violència a l'esport, a la comissió s'ha obert la possibilitat d'establir un pla de creació de grades videovigilades a les instal·lacions esportives de les Balears". Per estudiar aquesta mesura, la Conselleria ha avançat que s'elaborarà un informe jurídic per part de les administracions que garanteixi la protecció de dades als assistents.

Activitats d'Especial Seguiment

Les ACES són aquells esdeveniments en els quals existeix algun tipus de risc que es produeixin actes o actituds violentes durant aquests, per la qual cosa s'estableixen dues categories diferents per a aquestes activitats i competicions, ACES 1 (de major risc) i ACES 2. La declaració d'alt risc correspon a la Comissió contra la Violència en l'Esport de les Balears; també pot fer-se d'ofici o a proposta dels ajuntaments o federacions esportives, i implica adoptar mesures especials de prevenció contra la violència i de seguretat.

La comissió es va crear com a òrgan al qual correspon prevenir qualsevol tipus d'acció o manifestació de violència, racisme o xenofòbia, o que pugui generar-la, a conseqüència d'activitats o competicions esportives en l'àmbit territorial de les Balears. En aquest sentit, ha incidit que aquesta comissió ha de treballar perquè no es repeteixin aquests fets i fer costat als clubs i federacions que "moltes vegades són víctimes d'aquests actes incívics o de violència de persones que veuran l'esport als estadis o pavellons". Finalment, el conseller ha agraït la labor dels diversos organismes i autoritats per "intentar erradicar la violència a l'esport", que és "pel que han de vetllar les administracions públiques".

stats