Societat 20/05/2021

Govern, sindicats i patronals demanen al govern espanyol mantenir la protecció dels fixos discontinus

Sol·licitaran que es prorroguin els ERTO i establir exoneracions en el pagament de les quotes a la Seguretat Social perquè les empreses puguin disposar de mecanismes que evitin incórrer en processos de descapitalització

ARA Balears
2 min
Mesa de Diàleg Social que s'ha fet aquest dijous.

PalmaEl Govern de les Illes Balears i els agents econòmics i socials demanaran a l'executiu espanyol que continuï protegint els treballadors fixos discontinus amb vista a la temporada turística. En un comunicat han assegurat que malgrat que la temporada hagi començat d'una manera efectiva i que, segurament, tindrà millors resultats que l'any 2020, encara es veurà afectada per les restriccions adoptades a causa de la pandèmia.

Per això, durant la reunió de la Mesa de Diàleg Social que s'ha fet aquest dijous horabaixa, el Govern, els sindicats i les patronals han acordat un document amb diferents mesures per continuar protegint el teixit empresarial i laboral de les Illes Balears.

El primer punt estableix la pròrroga de totes les modalitats d’Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) vigents i la prestació extraordinària per desocupació vinculada fins al 30 de setembre. En aquest sentit, també reclamen que les empreses incorporin de manera obligatòria els treballadors fixos discontinus als ERTO per protegir la seva economia.

A més, sol·licitaran que es prorrogui la prestació extraordinària especial que el Govern dona als treballadors fixos discontinus fins al 30 de setembre de 2021, de manera que quedarà suspesa quan els fixos discontinus estiguin afectats pels ERTO o incorporats efectivament al seu lloc de feina. Aquesta pròrroga permetrà a les persones treballadores amb contracte fix discontinu continuar tenint una protecció, fins i tot, després que l’empresa doni per acabada la seva activitat en aquesta temporada turística per manca de demanda en els darrers mesos de l’any.

Respecte de les empreses, demanaran establir exoneracions en el pagament de les quotes a la Seguretat Social perquè les empreses puguin disposar de mecanismes que evitin incórrer en processos de descapitalització causats per haver de fer front a despeses elevades. En aquest sentit, la Mesa planteja un sistema d’exoneracions que vagin compassats amb el procés de represa de l’activitat.

Finalment, la Mesa de Diàleg exigeix també mesures de protecció per al col·lectiu d'autònoms. Amb relació a la prestació extraordinària de cessament d'activitat per als autònoms de temporada, se sol·licita la flexibilització i adaptació dels requisits a la realitat de les Illes Balears, tant pel que fa als dedicats a l'activitat turística com aquells que desenvolupen activitats de temporada en altres períodes de l’any.

 

stats