Societat 03/10/2018

El Govern només ha sancionat 42 dels més de 5.000 fondejos sobre posidònia detectats el 2018

L'empresa del servei de vigilància de la posidònia només pot demanar a la gent que llevi l’àncora, però no pot multar

Toni Crespí
2 min
Imatge de l'embarcació amb un bon feix de posidònia.

PalmaEl Govern només ha sancionat 42 (el 0,8%) dels 5.249 casos detectats d'embarcacions que han fondejat de manera il·legal sobre la posidònia a les costes de les Illes Balears. L'empresa de vigilància de la posidònia que ha subcontractat la Conselleria només pot demanar als propietaris a que llevin l’àncora, però no té la potestat de multar, que correspon als agents de Medi Ambient.

L’Associació d’Agents de Medi Ambient ha indicat que amb el cost que té el servei de vigilància (1.940.000 euros en quatre anys) “tindríem barques per als agents durant tot l’any, però es veu clarament que no hi ha voluntat política de fer-ho”. Enguany, els agents de Medi Ambient han fet 110 sortides amb la barca de vigilància (el 2017 en varen fer 89) i han aixecat vuit actes de denúncia més que la temporada anterior.

Per la seva banda, el conseller de Medi ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha explicat aquest dimecres que "l'objectiu de l'operatiu de vigilància de la posidònia no és sancionar sinó generar consciència sobre els efectes que pot comportar per al medi ambient el fondeig sobre aquesta planta marina".

L'operatiu de vigilància de la posidònia ha realitzat durant aquest estiu un total de 50.467 actuacions, entre les quals es compten, a més dels 5.249 vaixells moguts, l'assessorament a 14.892 embarcacions sobre la il·legalitat de fondejar sobre posidònia i la comprovació del fondeig de 30.326 vaixells.

El director general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir, ha informat que, del total d'actes de denúncia, 27 han estat interposades a embarcacions que fondejaven a Mallorca, nou a vaixells que varen llançar l'àncora a Menorca i sis que es trobaven a Eivissa i Formentera.

En la presentació del balanç global de l'operatiu de vigilància, Mir ha destacat que el mes d'agost ha estat el mes en què s'han analitzat més fondejos, amb un total de 20.564 actuacions (5.252 assessoraments, 12.978 comprovacions i 2.334 embarcacions mogudes) i el maig va ser el mes amb menys actuacions, amb un total de 183 (125 assessoraments, 26 comprovacions i 32 vaixells moguts).

stats