Societat 06/01/2024

El Govern s’entrega a l’escola concertada: “No la podem deixar de banda”

El conseller Vera li crea una direcció general i els sindicats asseguren que Educació li ha garantit la igualtat amb la pública

4 min
El curs 2022-2023 hi va haver un total de 52.285 alumnes que varen estudiar a l’escola concertada.

PalmaA les Illes Balears hi ha 106 centres concertats, segons les dades aportades per la Conselleria d’Educació i Universitats. A ells s’ha adreçat el nou Govern per refermar la seva atenció a aquest model educatiu: “Apostarem per la gran oblidada: l’escola concertada, igualant les aportacions econòmiques que rep l’escola pública”, va dir el conseller d’Educació, Antoni Vera, durant el 50è Congrés de la Confederació Espanyola de Centres d’Ensenyament a les Balears. “Sou la xarxa complementària.En educació no hi ha germans petits ni grans. Tots som iguals”, va assegurar durant la inauguració del curs d’Escola Catòlica. 

De fet, divendres, la Conselleria d’Educació va fer canvis en el seu organigrama, i l’escola concertada té per primera vegada a les Illes una direcció general pròpia: s’ha creat la Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats, que encapçalarà Ismael Alonso, fins ara director general de Planificació, Ordenació i Infraestructures Educatives, i exsecretari general d’USO, el sindicat majoritari de l’ensenyament concertat. Vera va defensar la decisió perquè, des del departament de centres concertats “es gestionen les nòmines dels professors, les quotes, el funcionament i el pagament de les altres despeses”, entre d’altres. A més, va assegurar que l’escola concertada representa “prop del 40% de l’educació de les Balears” i “no la podem deixar de banda”.

 El curs passat, 52.285 alumnes varen cursar els estudis en un centre concertat, segons les dades aportades per Educació, i hi feren feina 4.575 docents. L’ARA Balears no pot fer la comparativa amb les dades del curs actual perquè Educació no les ha aportat. Per altra banda, el curs que ve es destinaran a l’escola concertada 202 milions d’euros, fixats als pressupostos, i 27 per a les despeses de funcionament dels centres. En total, 5,5 milions més que el curs passat. Fins al curs 2028-2029, el Govern també dedicarà 1.352 milions a les despeses dels concerts educatius.

El representant de l’STEI-Concertada, Ramon Mondéjar, assegura que enguany hi ha més docents que el curs anterior, però també menys alumnes. De fet, el passat mes d’abril, el Govern del Pacte va proposar tancar 47 aules de la concertada, 29 del centre Aixa-Llaüt per no complir amb la normativa LOMLOE i segregar per sexes. La justificació va ser que des del curs 2017-2018, la concertada havia perdut 2.285 alumnes. Quan arribà aquest Govern, “Ismael Alonso té clar que vol una concertada amb els mateixos recursos que la pública”, explica Mondéjar. “Ell fa un esforç per aconseguir partides i mantenir les línies i també els docents i el personal de pedagogia terapèutica”, exposa. L’ARABalears ha demanat parlar amb Alonso, però no ha estat possible.

Segons el representant de l’STEI, una altra intervenció que fa el nou Govern és modificar la dotació bàsica de personal d’atenció a la diversitat: “Abans es feia en funció de l’alumnat que necessitava aquest suport. Ara es fa igual que als centres públics. El 90% d’assignació en funció de les ràtios i el 10% addicional s’envia en funció de les necessitats puntuals dels centres”. A més, el sindicalista també assegura que hi ha hagut un increment “lleuger” en la partida d’orientadors i en la dotació bàsica dels centres concertats.

Increment de recursos

Amb les dades pressupostàries que aporta Mondéjar hi coincideix Juan Andrés Nogareda, d’USO, que també assegura que a les reunions mantingudes, la Conselleria “ha mostrat una forta predisposició a què la concertada pugui arribar a l’equiparació amb la pública”. USO, per exemple, reclama la igualtat salarial del personal d’administració i serveis de la concertada, l’increment dels mòduls de despesa i cobrar els sexennis igual que els docents públics. L’Acord Marc, segellat la legislatura anterior, de fet, fixa un augment del 7,5% dels mòduls de concert el 2023, i un 5% anual fins al 2027, entre altres mesures.

Ara bé, també hi ha un tema que genera curiositat. La Conselleria del Pacte va deixar prevista la implantació de 650 pantalles digitals a centres concertats. De fet, fonts del Pacte asseguren que “ja es va estirar al màxim el complement dels requisits per arribar a més centres”. Ara bé, la Conselleria actual ha augmentat el nombre de dispositius per a la concertada fins a 926. Per accedir a aquestes ajudes, les escoles havien de complir diversos requisits, entre ells, el de tenir un mínim del 30% d’alumnat vulnerable. L’ARA Balears ha demanat el perquè d’aquest gran increment. Educació l’ha justificat en què aquests centres complien algun dels requisits fixats a la convocatòria.

Malgrat l’aposta ferma del Govern per l’escola concertada, la directora de Mata de Jonc, Carme Ronda, en desconfia i diu que “és fum”, perquè encara “no s’ha plasmat en res”. Lamenta que el seu centre ha cobrat les despeses de funcionament “amb quatre mesos de retard”. Un tema que li preocupa és com s’implantarà el nou pla d’elecció de llengua, per al qual s’han previst 20 milions d’euros per a un trimestre. “Quan es faci la reunió del procés d’admissió hauran de justificar davant els centres perquè s’aplica la mesura. És tot plegat un desbarat”, diu.

Vox, de fet, compta amb l’adhesió al pla de bona part dels concertats, davant la negativa dels centres públics, fixada en la campanya ‘La llengua no es toca’. Ara bé, Escola Catòlica, patronal majoritària de la concertada, inicialment va criticar el plantejament lingüístic d’Educació, però al cap de pocs dies, una vegada es va conèixer el pacte definitiu entre el PP i Vox, va assegurar que “no suposa cap retrocés lingüístic”. Diferents fonts de l’ensenyament públic consultades assumeixen que aquesta partida de 20 milions anirà majoritàriament a l’ensenyament concertat.

 També ha generat controvèrsia la pròrroga del concert durant un any del centre Aixa-Llaüt, que incompleix la LOMLOE perquè separa els alumnes per sexes. Educació va decidir allargar la concertació de l’escola, vinculada a l’Opus Dei, i la va dotar amb 2.800.000 euros (400.000 euros més) i 12 nous docents. El centre ja va anunciar, però, que a partir del curs que ve, introduirà el model de coeducació per evitar perdre el concert i que passi a ser privat.

stats