Societat 04/08/2021

El Govern reutilitzarà el 80% dels enderrocs d'un edifici de Palma per fer habitatges públics

L'Ibavi construirà el nou bloc de pisos per a lloguer social en el mateix solar on es troba l'estructura antiga que s'esbucarà

2 min
L'edifici en desús de Palma que s'esbucarà i a partir del qual es farà un bloc de pisos per a lloguer social.

PalmaL'Institut Balear de l'Habitatge (Ibavi), dependent del Govern, reutilitzarà el 80% dels enderrocs d'un edifici de Palma per fer 25 habitatges públics. Els nous pisos, que es destinaran a lloguer social, es faran al mateix solar on actualment hi ha l'estructura que s'esbucarà, perquè està en desús i té problemes estructurals, segons ha explicat en una roda de premsa aquest dimecres l'arquitecte de l'empresa pública, Mario Pérez. "Fabricarem blocs fets amb el formigó i el marès de l'antic edifici, que s'utilitzaran per al nou projecte", ha apuntat.

Un 40% del material reutilitzat es farà al mateix solar, ubicat entre el carrer de Lope de Vega i el carrer de Gual, mentre que la resta es farà a la fàbrica de l'empresa concessionària. "Estalviam en la gestió dels enderrocs perquè els reutilitzam, però també en reduïm el transport per dur-los al punt de tractament", ha comentat Pérez.

Aquest reaprofitament és "innovador a Espanya", tot i que s'ha vist a altres països europeus, segons ha assenyalat la presidenta del Govern, Francina Armengol, durant la presentació del projecte. "Convidam que es faci el mateix a l'hora de fer obra privada", ha proposat la socialista.

La promoció, com la majoria dels pisos que fa el Govern actualment, es farà seguint la tècnica de bioconstrucció, que utilitza materials naturals de baix impacte ambiental, com ara la ceràmica cuita amb energia renovable, la terra, la pedra i el marès, preferiblement de quilòmetre zero. Aquesta és la línia arquitectònica que fa servir l'Ibavi, com ja va explicar l'ARA Balears. El conseller de Mobilitat i Habitat, Josep Marí, ha afirmat, però, que amb la reutilització d'enderrocs "feim una passa més".

Es preveu que les obres de demolició i fabricació dels blocs de calç comencin l'octubre d'enguany, i la seva finalització enllaçarà amb l'inici previst de les obres de construcció del nou edifici, previst per al febrer del 2022. El pressupost per a la demolició de l'edifici existent i la prefabricació dels blocs és de 312.147,20 euros, mentre que la inversió per fer els pisos de lloguer és d'1.750.934 euros. L'equip d'arquitectes adjudicataris de la redacció dels projectes, la direcció de les obres i la coordinació de seguretat i salut de l'edifici és l'estudi Harquitectes Àrea Productiva.

stats