Societat 06/11/2020

El Govern allarga les mesures restrictives a Mallorca i Eivissa dues setmanes més

La consellera Patrícia Gómez diu que és "molt possible" que es mantingui també el toc de queda

Elena Navarro
2 min
La consellera Patricia Gómez i el portaveu del Comitè Autonòmic de Malalties Infeccioses, Javier Arranz

PalmaLes restriccions per contenir contagis de coronavirus aplicades a Mallorca i Eivissa durant les dues darreres setmanes s'allargaran quinze dies més, segons ha informat la consellera de Salut, Patricia Gómez, aquest divendres. A les illes de Menorca i Formentera també es mantenen les mesures, que en aquests casos són més relaxades, atesa la bona situació epidemiològica.

A més, la consellera ha defensat que és "molt possible" que es mantingui el toc de queda a l'Arxipèlag, però la decisió no s'aprovarà fins dilluns. En aquest sentit, ha explicat que, en el cas que finalment s'aprovàs, es podrien moure les franges horàries segons com evolucionin els contagis durant el cap de setmana. Cal recordar que és dilluns quan el govern espanyol aixeca la restricció a la mobilitat nocturna per tot l'Estat i llavors són les comunitats autònomes les que decideixen si l'implanten.

Actualment, la incidència acumulada de quinze dies a les Illes és de 250 casos per 100.000 habitants, un índex que, segons Gómez, "no permet aixecar restriccions". Ha subratllat que les mesures funcionen encara que no permeten abaixar els contagis, però sí moderar-los i "reduir l'impacte de la pandèmia". En aquest sentit, la consellera ha subratllat que "estam en un moment clau" i que les properes setmanes seran decisives per saber si "tenim més control del virus o una situació més descontrolada".

El portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, ha afirmat que preveuen que els contagis continuïn augmentant almenys dues setmanes i que després, si no hi ha cap brot important, comencin a davallar. La previsió és que aquest increment sigui lleuger i que després es mantingui la tendència descendent.

Residències

Per illes, Eivissa continua sent la més afectada, amb encara 336 casos per 100.000 habitants, però Arranz ha matisat que està desaccelerant el ritme de contagi. A Mallorca, aquest índex és de 240 casos i Manacor continua sent-ne la zona més afectada, amb una incidència de més de 600 contagis per 100.000 persones.

A més, tant Arranz com Gómez han fet especial èmfasi en les residències, pels brots que s'hi han detectat els darrers dies. La consellera ha destacat que a Eivissa hi ha 37 professionals infectats -mentre a Mallorca en són 20, amb molts més centres- i que aquest fet complica contractar professionals, perquè n'hi ha mancança a l'illa.

Patricia Gómez també s'ha referit al fet que s'hagin detectat casos positius entre residents d'altres comunitats autònomes, malgrat que estan confinades perimetralment. En aquest sentit, ha assegurat que la Conselleria ha demanat al Consell Interterritorial de Salut que es facin més controls als aeroports d'origen per impedir que vinguin a les Illes persones sense motiu justificat.

stats