Societat 01/06/2021

Els bars i restaurants de les Balears podran obrir interiors i exteriors fins a mitjanit

L'activitat comercial recupera la normalitat a totes les Illes, que s'unifiquen a nivell 1 d'alerta sanitària

3 min
Els bars i restaurants tancats

PalmaEls bars i restaurants de totes les Balears podran obrir fins a mitjanit a partir de diumenge, segons ha anunciat aquest dimarts la presidenta del Govern, Francina Armengol, després de la reunió de la Mesa de Diàleg Social. Aquest horari s'aplicarà tant als interiors com als exteriors dels negocis. Respecte de la capacitat, els interiors podran tenir el 50% del seu aforament màxim, amb un límit de quatre persones per taula, i els exteriors es podran obrir al 100% amb un màxim de vuit persones per taula. El límit a interiors serà de 150 persones, mentre que a exteriors s'hi podrà arribar a 250. Una altra de les novetats importants que ha comunicat la cap de l'Executiu és que totes les Illes queden unificades a nivell 1 d'alerta sanitària i ja no hi haurà normes diferenciades.

Pel que fa al comerç, recupera la normalitat i podran omplir el 100% de la seva capacitat. En les zones turístiques on estigui permès, els negocis podran obrir fins a mitjanit. Aquesta relaxació de les mesures es deu a la millora de la situació epidemiològica de les Balears. En l'àmbit cultural, les biblioteques i museus també obriran amb normalitat i al 100% del seu aforament. En canvi, els cinemes només es podran omplir a dos terços del seu màxim. Altres classes de sales podran acollir 800 persones a interiors i 2.000 a exteriors. Els locals d'oci infantil podran omplir el 50% del seu aforament màxim, amb grups de 25 persones com a molt a interiors i de 50 a exteriors.

També es podran fer congressos, seminaris, jornades, assemblees, reunions de negocis, conferències i esdeveniments amb un màxim de 200 persones a exteriors i 150 persones i un 75% d'aforament a interiors. Les zones comunes dels hotels es podran ocupar al 50% i en les habitacions compartides hi podrà haver fins a 10 persones –si no se supera el 50% de l'aforament–, màxim també per als habitatges turístics.

En l'apartat esportiu, els gimnasos amplien el seu aforament al 75% i les pràctiques esportives no federades podran dur a terme la seva activitat amb normalitat. El públic que es permet als esdeveniments esportius també serà d'un màxim de 800 persones a interiors i 2.000 a exteriors. D'altra banda, l'horari de tancament de platges i parcs públics s'amplia de les 21 h a les 22 h de la nit.

"Entram a una fase molt diferent, de molta més normalitat", ha subratllat Armengol, qui ha fet una crida a "la responsabilitat individual". "Encara hi ha molta gent que no està vacunada i és important continuar amb aquest ritme", ha afegit. La presidenta ha comentat que "tenir més capacitats, drets i llibertats" condueix a tenir també "una activitat econòmica més gran". "Durant aquest temps, hem estat conscients que calia protegir les empreses, els treballadors i les famílies, amb els ERTO i les ajudes directes. Depenem molt del turisme i era fonamental arribar a aquest moment en una bona situació sanitària per poder obrir al turisme", ha explicat. La cap de l'Executiu ha reiterat que "fa setmanes que el sector turístic pot comercialitzar" les seves places. "Això em fa pensar en els 200.000 treballadors que necessiten tenir temporada per poder tenir cotitzacions a l'hivern", ha dit. "És moment de reactivar-nos des del seny", ha sentenciat.

Aquest mateix dilluns en el Consell de Govern ja es va anunciar que aquest diumenge també finalitzarà el toc de queda a les Illes, per la qual cosa a partir de dia 6 de juny no estarà restringida la mobilitat nocturna i s’ampliarà a 15 el nombre de persones en reunions exteriors i a 10 en interiors. Tot i aquesta nova passa en la desescalada, el Govern continuarà controlant l'entrada de viatgers d'altres comunitats autònomes a ports i aeroports.

Sortir dels ERTO

Quant als sindicats, tant UGT com CCOO han reclamat que a partir d'ara surti dels Expedients de Regulació Temporal de l'Ocupació (ERTO) el nombre més gran possible de treballadors. Han assistit a la Mesa la secretària d'Ocupació de CCOO, Yolanda Calvo, i el secretari general d'UGT a les Balears, Lorenzo Navarro. "La nova situació ens permet avançar amb passes més grans i esperam que els treballadors vagin sortint dels ERTO amb unes condicions de treball dignes", ha dit Navarro.

Per part de les patronals, la presidenta de CAEB, Carmen Planas, ha destacat que la incidència acumulada a 14 dies és de 39,3 casos per cada 100.000 habitants, xifra que "obre les portes a la reactivació turística". Planas ha demanat que "tothom vagi a vacunar-se, perquè la vacuna és el més important en aquests moments". "Això influeix perquè la desescalada sigui ràpida i poguem arribar a la normalitat com més aviat millor".

El president de PIMEM, Jordi Mora, ha destacat que, sense toc de queda, "és molt important fer una crida a la responsabilitat individual i col·lectiva". Mora també ha considerat cabdal que "el procés de vacunació s'incrementi" per ser "una destinació segura". "Hi ha quatre sectors que surten satisfets", ha assenyalat. "El cultural, que demanava un increment d'aforaments; el d'esdeveniments, noces i celebracions, per al qual hem consensuat que hi pugui haver 120 persones a exteriors; la restauració, que pot obrir interiors i ampliar horaris; i l'oci infantil, els horaris del qual s'assimilaran a la restauració i que podrà fer les seves activitats amb normalitat", ha explicat.

stats