Societat 31/05/2021

El toc de queda acabarà el 6 de juny a les Balears

El Govern també ampliarà a partir d'aquesta data els límits de les reunions familiars i socials

2 min
Un policia vigila el compliment del toc de queda en el carrer Blanquerna de Palma.

PalmaEl toc de queda acabarà a les Illes Balears el 6 de juny, segons ha aprovat aquest dilluns el Consell de Govern. Així ho ha anunciat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball i portaveu de l'Executiu, Iago Negueruela, qui ha destacat que "les mesures han donat resultat" i que "la situació està controlada". A més, Negueruela ha recordat que la vacunació avança a bon ritme, i que un 40% de la població ja ha rebut almanco una dosi.

Una altra de les decisions importants que s'han pres és ampliar les limitacions per a reunions familiars i socials, tant a exteriors com a interiors. A les zones exteriors es podran trobar fins a 15 persones, siguin espais públics o privats. En espais tancats, el nombre màxim de persones que es podran reunir serà de 10, encara que sense limitacions de nuclis de convivència. Pel que fa als llocs de culte, ja no hi haurà límit d'aforament. Les noves restriccions es mantindran dues setmanes, fins al 20 de juny i han de comptar amb l'aval del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB). El que sí que queda per determinar és com es relaxaran les mesures restrictives a la restauració, encara que Negueruela ha assenyalat que el Govern treballa "per continuar desescalant" en aquest àmbit i "informar la Mesa de diàleg social". "La desescalada es treballa en tots els sectors afectats", ha dit, a més de subratllar que "el marc és cada vegada més obert".

D'altra banda, el Govern demanarà a l'Estat poder continuar controlant l'entrada de viatgers d'altres comunitats autònomes a ports i aeroports –Sanitat Exterior controla l'arribada de passatgers estrangers–. "La situació a les Illes Balears és molt diferent a la de la Península", ha apuntat el conseller. Cal recordar que els visitants estatals que estiguin vacunats o que venguin de comunitats amb una incidència a 14 dies inferior a 60 casos per cada 100.000 habitants –País Valencià i Ceuta– poden entrar lliurement a les Illes. Pel que fa a la resta, poden portar una prova PCR o d'antígens.

Preparar l'oci nocturn

D'altra banda, el conseller ha explicat que de moment no és possible reobrir l'oci nocturn, i que aquest tancament és "un acord estatal" que es va decidir al Consell Interterritorial de Salut. "Hi ha previsions de fer experiències pilot i s'està treballant en aquest sentit", ha continuat el portaveu. Així i tot, de moment no es pot anar més enllà de "tenir-ho tot preparat" per quan es pugui reactivar aquest sector i "desenvolupar proves pilot". Salut Pública i l'Institut Balear de Seguretat i salut Laboral s'encarreguen de la feina en aquest àmbit.

"Estam en la darrera fase d'obertura progressiva d'activitats i mobilitat", ha dit Negueruela, qui ha remarcat que els ciutadans de les Balears tenen "un àmbit pràcticament total" del que poden fer. "Pràcticament es pot fer tot el que abans de la pandèmia, amb algunes limitacions", ha continuat. "Si continuam aquest procés, podrem mantenir l'activitat econòmica", ha afegit, i després ha recordat que les Balears estarien tancades a les destinacions europees si tinguessin "indicadors sanitaris diferents".

De moment, el que sí que farà el Govern serà posar en marxa un operatiu per controlar que no es facin botellades, les quals, segons ha recordat Negueruela, "estan prohibides". "Sempre que hi ha canvis, es fa un operatiu per controlar les modificacions", ha remarcat el conseller.

stats