Salut
Societat 08/12/2023

El Govern haurà de repetir el concurs del 2010 per adjudicar 18 farmàcies a Mallorca i Eivissa

Una interlocutòria del TSJIB obliga a fer-ho abans del 31 de gener de 2024 i els titulars actuals en podrien perdre la plaça

3 min
Una farmàcia de Palma.

Palma17 farmàcies de Mallorca i una d'Eivissa podrien canviar de titular les pròximes setmanes a causa d'una errada en els barems de la convocatòria a la qual varen guanyar la plaça fa 13 anys (el 2010). Una interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) posa ordre a un enfilall de casuístiques judicials i obliga l'Executiu a repetir aquell concurs i, a més, a fer-ho en un termini urgent: abans del 31 de gener del 2024. Després de més d'una dècada de litigis, el tribunal ha considerat que el procés de 2010 es va dur a terme amb irregularitats i que, quan es varen detectar, el Govern del Pacte va decidir tirar pel dret i mantenir les adjudicacions en comptes de fer una nova convocatòria.

La sala contenciosa administrativa del TSJIB ha notificat aquest dijous la sentència, la qual diu expressament que el director general de Farmàcia, Joan Simonet Borràs, té l'obligació de convocar un nou concurs per esclarir un assumpte que dura més d'una dècada i que ha causat preocupació en alguns dels farmacèutics titulars, que de moment no han volgut valorar el contingut de la resolució que els pot deixar sense la farmàcia.

Els fets es remunten a l'any 2010, quan es va convocar un concurs per adjudicar 18 farmàcies a la part forana de Mallorca i Eivissa. La població s'havia incrementat i l'Executiu va convocar un procés per atorgar noves farmàcies a Santa Margalida, Llucmajor, Alcúdia, Santanyí, Pollença, Son Servera, Inca, Capdepera, Sant Llorenç, Manacor, Artà, Algaida, Santa Maria, Binissalem i Eivissa.

Concurs impugnat

Aquest concurs va ser impugnat per part d'un titulat en farmàcia, que no havia participat al concurs del 2010, però que al·legava i va acabar guanyant, que no es podia sobrepuntuar l'experiència laboral aconseguida a les Balears per damunt de qualsevol altra com havia fet el Govern. En aquell moment, Astúries vivia una situació semblant i el seu Tribunal Superior va consultar el Tribunal de les Comunitats Europees, qui va sentenciar claríssimament en contra de qualsevol privilegi valoratiu que diferenciàs entre ciutadans europeus. Aquella resolució obligava el Govern a pronunciar-se, i la llavors directora general de Farmàcia, Rosa Maria Alís, va decidir resoldre la situació declarant que aquest principi era inaplicable.

El recurrent no es va donar per satisfet i va continuar amb la seva batalla judicial. De fet, varen aconseguir dues sentències del Tribunal Superior de Justícia que els donaven la raó. Tot i això, el Govern va continuar sense voler fer un nou concurs perquè, entre altres motius, havien passat anys i cada vegada era més complicat fer marxa enrere. En un informe jurídic de l'Advocacia de la Comunitat es varen assenyalar les conseqüències de tornar a fer el concurs una dècada després, amb el perill que els que l'havien guanyat el perdessin i es generassin greuges importants. L'informe admetia també que ja hi havia farmàcies traspassades i que els nous titulars havien pagat quantitats importants per aquest traspàs.

Poc més d'un mes per a un nou concurs

Tot i aquest argumentari, la darrera sentència del Tribunal Superior de Justícia, notificada aquest dijous, és contundent. Els problemes econòmics i d'altre tipus que pugui generar un nou concurs no són motiu suficient per mantenir 18 farmàcies adjudicades amb un criteri que en el seu moment la justícia europea va considerar irregular. I dona un poc més d'un mes al titular de farmàcia del Govern, Joan Simonet Borrás, per convocar un nou procediment.

En previsió que una sentència posàs ordre a l'embull administratiu generat pel Govern, que no va voler fer una nova convocatòria quan Europa es va pronunciar al respecte, el Pacte va aprovar el 2021 un decret llei que establia que, si en algun moment s'havia de tornar a fer el procés, els que perdin la titularitat de la farmàcia podran triar-ne una altra si n'hi ha de disponibles en el paquet de vacants. Tot per assegurar-se que no hi hagi una allau de peticions d'indemnització. Ara mateix encara és una incògnita quants dels 18 es quedaran sense farmàcia al nou concurs. Però el Govern no intentarà allargar més aquesta situació, segons opinen fonts properes a les parts del procés.

stats