Societat 31/07/2020

El Govern rebutja substituir el 75% per un descompte fix en vols

L'Executiu reclama a Moncloa una vigilància major sobre l'increment dels preus

Maria Llull
1 min
Avions a l'aeroport de Son Sant Joan

PalmaEl Govern ha rebutjat la proposta de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) per substituir el descompte de residents de les Balears i les Canàries per una ajuda fixa per a cada ruta i contenir la pujada de preus dels vols. La portaveu de l'Executiu i consellera de Presidència, Pilar Costa, ha recordat després de la reunió del Consell de Govern que el descompte del 75% "està recollit per llei i plenament en vigor" i que serveix per "compensar la insularitat" dels ciutadans de les Balears.

Costa ha subratllat que el Govern defensarà aquest descompte, el qual també està recollit en el REB, i que s'oposarà a qualsevol modificació que "suposi menyscabar els drets dels ciutadans". "La mobilitat aèria no és un caprici, sinó la nostra principal forma de transport", ha afegit.

La consellera ha considerat que el que cal fer és "estar vigilants davant la pujada de preus" dels bitllets d'avió. "És allà on el govern espanyol hauria de posar la lupa", ha indicat.

AIReF ha dedicat un apartat a les subvencions al transport aeri i marítim en un estudi sobre infraestructures de transport que va presentar dijous. Allà planteja que s'estudiïn mecanismes per aconseguir una distribució més igualitària de les ajudes per nivells de renda.

Aquesta no és la primera vegada que el descompte de resident es posa en qüestió a l'Estat. El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ja va assenyalar el setembre passat que s'estaven creuant les dades dels beneficiaris amb Hisenda per controlar la despesa d'aquesta subvenció pública al transport. El Govern li va demanar llavors explicacions i el ministre va assegurar que el descompte estava garantit.

stats