Societat 30/03/2022

El Govern podrà convocar ajuts extraordinaris per als refugiats ucraïnesos

El decret també preveu deduccions fiscals per a les persones que acullin persones desplaçades

2 min
Un dels menors amb la bandera d'Ucraïna.

PalmaEl decret aprovat aquest dimecres al Consell de Govern preveu diverses mesures de protecció per als refugiats ucraïnesos i facilitats econòmiques per als ciutadans illencs que els acullin. En concret, per la situació d'emergència humanitària, la normativa dona la possibilitat a l'Executiu de convocar ajuts econòmics destinats a persones afectades pel conflicte.

Aquests ajuts complementarien els que ja reben del govern d'Espanya i que gestiona la Creu Roja, i es donarien una vegada les persones ja estiguin ubicades en el seu espai temporal i valorant la situació familiar. El decret també preveu donar suport econòmic a entitats socials que ofereixin acolliment en espais d'allotjament col·lectiu.

Així mateix, estableix una deducció per acolliment de persones desplaçades d'Ucraïna de fins a 600 euros per contribuent i de 150 euros per persona acollida, sempre que l'acolliment sigui superior a tres mesos i no es tracti de familiars. També preveu una deducció de fins a 150 euros en les donacions a entitats sense finalitats lucratives que es destinin a activitats i programes per pal·liar els efectes de la invasió sobre les persones.

D'altra banda, els refugiats de zones de conflicte i que resideixin a Mallorca tindran dret a viatjar gratuïtament a la xarxa de serveis regulars de transport interurbà per carretera i tren a Mallorca, fins que tinguin la targeta intermodal i estiguin inscrits al sistema.

Mesures per als més vulnerables

Com ja va avançar la presidenta Francina Armengol al Parlament, la Renda Social Garantida s'augmenta un 15% durant tres mesos. L'Executiu destinarà una partida extraordinària d'1,1 milions d'euros a cobrir aquesta pujada que beneficiarà 4.400 famílies. A la pràctica, una persona que rep la renda passarà de rebre 491 euros a 565; un adult i un menor, de 747 euros a 859 euros, i dos adults i dos menors, de 934 euros a 1.074 euros.

"Estam disposats a continuar valorant altres mesures si són necessàries perquè l'efecte d'aquesta crisi minvi", ha assegurat la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, que ha defensat la figura del decret llei per tirar endavant el pla de xoc. "Està més que justificada, perquè si no tindríem problemes seriosos per poder aplicar-lo", ha defensat.

stats