Societat 21/03/2022

El Govern s'oposa a Sánchez i es posiciona al costat del poble sahrauí

El portaveu de l'Executiu, Iago Negueruela, ha reconegut que espera que l'Estat expliqui "aquesta nova estratègia" que va anunciar el president

3 min
Concentració a favor del Sàhara lliure a Palma.

Palma"Som un Govern que sempre ha estat compromès amb els drets humans", ha dit el portaveu del Govern, Iago Negueruela, quan se li ha demanat sobre el posicionament de l'Executiu balear envers les paraules de Pedro Sánchez. El president, dies enrere va avalar la fórmula marroquina per la qual el Sàhara sigui una província marroquina i no tingui un procés d'autodeterminació.

Així, Negueruela, conjuntament amb el missatge que va publicar dissabte Francina Armengol per Twitter, s'han desmarcat de la línia del govern de l'Estat. De fet, el portaveu del Govern ha dit que "s'han de respectar els drets humans de la població sahrauí i s'han d'aprovar les diferents mesures que haurien de permetre el reconeixement del seu poble".

Finalment, també ha reconegut que espera que el president del Govern, Pedro Sánchez, "expliqui clarament en què consisteix aquesta estratègia" referent a donar suport al Marroc en el seu discurs i girar l'esquena al poble sahrauí. La portaveu parlamentària del PSIB, Pilar Costa, s'ha sumat a les declaracions de Negueruela. "Som on hem estat sempre: al costat del poble sahrauí, defensant el dret internacional i les resolucions de l'ONU", ha afirmat. Amb tot, no s'ha posicionat respecte de la decisió de Sánchez, ja que "hem de saber de què estam a favor o en contra, i per ser al màxim de rigorosos volem esperar aquestes explicacions".

La resta de partits que formen el Pacte han criticat fortament el gir "unilateral" del cap de l'executiu estatal. "És una traïció institucional a la majoria de parlaments de l'Estat, que s'havien posicionat a favor del referèndum d'autodeterminació, i una traïció a la societat civil balear, que durant dècades s'ha involucrat activament amb el poble sahrauí", ha exposat el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat. "Davant això no podem callar, es veu com les relacions internacionals es basen en l'economia, i els que creim en democràcia ens hem de plantar", ha continuat.

Per la seva banda, la portaveu d'Unides Podem, Esperança Sans, ha criticat la decisió "unilateral" de donar suport al pla del Marroc per l'autonomia del Sàhara. "No entenem el canvi unilateral. Tenim un deute històric amb el Sàhara Occidental, i no podem fer altra cosa que sol·licitar una solució dins el marc de l'ONU", ha sostingut.

L'oposició, també en contra

El principal partit de l'oposició no ha mostrat suport al canvi de posició "unilateral d'una persona, Pedro Sánchez". La diputada popular, Marga Duran, ha censurat que el president del govern no comunicàs la decisió a l'oposició i a l'altre partit de la coalició. "Les formes no poden ser pitjors i el moment tampoc, ja que ja han retirat l'ambaixador d'Algèria", ha reprovat.

La líder de Ciutadans a les Balears, Patricia Guasp, ha titllat "d'imprudència" l'acord amb el qual el govern estatal "ha trencat" amb les resolucions de l'ONU. "S'ha d'anar en la línia del compliment de les Nacions Unides, del referèndum que empara el dret internacional", ha destacat. El Pi ha anat més enllà i ha definit la decisió de Sánchez de "vergonya". "Ha venut els sahrauís, els ha entregat al Marroc, i no és presentable", ha subratllat el portaveu regionalista, Josep Melià. "S'haurien de garantir els drets humans dels sahrauís i no vendre'ls per interessos espuris d'Estat", ha exigit.

Reunió entre els grups parlamentaris

Aquest dimecres, després del ple del Parlament, es farà la reunió de l'intergrup parlamentari 'Pau i Llibertat per al Sàhara", on hi ha tots els grups polítics amb representació en el Parlament balear menys Vox. "S'haurà de fer un debat profund, perquè el Parlament sempre ha donat suport a la iniciativa del referèndum", ha afirmat Sans.

De la reunió, coordinada pel diputat del PSIB, Enric Casanova, no en podrà sortir cap declaració institucional, ja que l'absència de l'extrema dreta impossibilitarà la unanimitat, però els partits confien que sorgeixi un manifest de consens. Així i tot, possiblement hi haurà un punt de fricció, perquè el PP reclamarà la compareixença del president del govern estatal per saber el motiu de la decisió "en aquest moment", segons ha avançat Duran.

stats