Diplomàcia

Algèria desmenteix el govern espanyol i nega que conegués l’acord amb el Marroc

L'ambaixadora marroquina torna a Madrid després del pacte amb Sánchez

2 min
José Manuel Albares, ahir en roda de premsa a Barcelona.

BarcelonaNi 24 hores ha durat l’intent del govern espanyol dissabte de frenar el temor a una crisi amb Algèria arran de l’acord amb el Marroc pel Sàhara Occidental. Fonts diplomàtiques algerianes han desmentit aquest diumenge que el país que presideix Abdelmadjid Tebboune conegués el pacte entre el Marroc i Espanya abans que s’anunciés, tal com asseguraven dissabte fonts del ministeri d’Exteriors espanyol que comanda José Manuel Albares. A través del portal de notícies nacional d’Algèria Tout sur l’Algerie (TSA), fonts diplomàtiques del país nord-africà han defensat que la versió del govern espanyol sobre l’avís previ a Algèria és “una mentida envoltada d’una ambigüitat intencionada per intentar calmar les legítimes preocupacions plantejades per la classe política espanyola”.

“En cap moment i a cap nivell es va informar les autoritats algerianes d’aquesta vil subhasta tancada amb la potència d’ocupació marroquina a esquena del poble saharaui”, afirmen les mateixes fonts, que en la línia del que apuntaven dissabte –quan van parlar de “traïció” d’Espanya– han carregat amb duresa contra la nova posició del govern espanyol amb el Sàhara Occidental, que han titllat de “deshonrós canvi d’actitud” que suposa “greus perjudicis a la reputació i credibilitat d’Espanya com a membre de la comunitat internacional”. La diplomàcia algeriana va encara més enllà i avisa la Moncloa que els acords assolits sobre la sobirania de Ceuta i Melilla mai estaran garantits perquè el Marroc “no vacil·larà a l’hora de recórrer de nou a l’ús del xantatge de la immigració il·legal com a instrument de pressió”.

L’enuig d’Algèria, que dissabte ja va cridar a consulta el seu ambaixador a Madrid, és un factor de preocupació per al govern espanyol, ja que el país nord-africà és el principal proveïdor de gas a Espanya i qualsevol represàlia en aquest camp seria molt delicada en l’actual context de guerra a Ucraïna. El novembre passat Algèria ja va tancar el gasoducte del Magrib –que travessava el Marroc abans d’arribar a Espanya– per les seves males relacions amb el govern marroquí i va deixar en funcionament només el del Medgaz, que va directe a la Península.

Qui també ha criticat aquest diumenge el gir del govern espanyol ha estat el Front Polisario. Segons recull l’agència algeriana APS, la portaveu dels saharauis, Nana Labat Rachid, ha atribuït el gir de Pedro Sánchez al “xantatge” marroquí amb la “constant amenaça d’inundar Madrid d’immigrants il·legals”. Rachid ha burxat també en la “divisió” política a Espanya al voltant de la “decisió unilateral” de Sánchez i ha celebrat que hagi de donar explicacions al Congrés un cop li han reclamat pràcticament tots els partits de l’oposició.

Torna l’ambaixadora marroquina

L’altra cara de la moneda és el Marroc. Mentre Algèria manté el pols amb el govern espanyol, l’ambaixadora marroquina a Espanya, Karima Benyaich, va tornar ahir a Madrid gairebé deu mesos després d’abandonar el país arran de la crisi diplomàtica oberta per l’acollida del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, en un hospital de Logronyo quan estava malalt de covid.

stats