Societat 16/08/2018

El govern central també desaconsella el projecte Medsalt-2

Igual que el Govern balear, el nou Ministeri per a la Transició Ecològica alerta del perill de les prospeccions per a alguns animals marítims

Jaume Ribas
2 min
LLIURE DE PROSPECCIONS  PP i C’s veten la tramitació de la llei que declara el Mediterrani lliure de prospeccions.

PalmaEl Ministeri per a la Transició Ecològica desaconsella de manera clara la realització del projecte MedSalt-2 de sondatges acústics amb la tècnica de canons d'aire comprimit pel qual havien mostrat interès diverses companyies petrolieres. La Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i de la Mar conclou que les activitats de recerca geofísica entre les Pitiüses i Mallorca podria afectar greument diverses espècies marítimes.

Les conclusions del text, que han estat difoses per la plataforma Aliança Mar Blava, daten del 20 de juliol de 2018 i formen part del procediment d'avaluació ambiental ordinària. Abans que el Ministeri, la Comissió balear de Medi Ambient ja havia informat negativament sobre aquest projecte.

Medsalt-2 és un projecte d'investigació geofísica promogut per l'Istituto Nazionale di Oceanografia e di Geofisica Sperimentale di Trieste (Itàlia) que presenta dos riscos greus: per una banda, els sondatges amb canons d'aire comprimit posen en perill l'ecosistema (especialment la fauna) i, per una altra, diverses empreses petrolieres tenien interès en els resultats de les prospeccions, fet que fa renéixer la por de veure pous d'extracció d'hidrocarburs a la mar balear.

En concret, i com a perill més imminent, el govern central ha informat de l'amenaça per a diverses espècies de cetacis com el catxalot de la Mediterrània, el zífid comú i diferents tipus de tortugues marines.

Aliança Mar Blava, per la seva banda, s'alegra de la decisió i espera l'arxivament definitiu del projecte.“MedSalt-2 hauria de ser arxivat immediatament. L'àrea marina que es veuria afectada per aquestes prospeccions és de gran importància per a moltes espècies especialment protegides l'estat de conservació de les quals està amenaçat. En resum, l'impacte ambiental d'aquest projecte seria crític”, ha explicat l'entitat.

stats