Societat 02/03/2023

El Govern lliura les claus de 19 habitatges de protecció pública destinats a lloguer social

La promoció ha estat construïda en un sòl cedit per Cort i ha tingut un pressupost de 3,4 milions d'euros

ARA Balears
2 min
Armengol durant l'entrega de les claus

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha lliurat aquest dijous les claus de 19 habitatges de protecció pública destinats a lloguer social. Segons ha explicat l'Executiu en una nota de premsa, es tracta d'una promoció situada al carrer de Salvador Espriu, a Palma, construïda en un sòl cedit per Cort. El pressupost del projecte ha estat de 3.431.075 euros, i és una de les promocions incloses en l'acord amb el Consell de Mallorca per contribuir a la construcció de 410 habitatges de promoció pública a 14 municipis de l'illa, per a la qual la institució ha aportat 6 milions d'euros.

Quant a la promoció, dos dels habitatges estan adaptats, vuit són de tres dormitoris, mentre que deu són de dos, i un d'ells, d'un sol dormitori.

Armengol ha destacat que "mai s'havien invertit tants recursos en habitatge públic com en els darrers vuit anys" i que això es deu al compromís del Govern perquè "el dret a l'habitatge es reconeix a la Constitució com un dret rector, però no com un dret fonamental encara". "Des de les administracions públiques hem de lluitar per fer-ho possible i efectiu", ha assenyalat.

A més, segons han detallat, en la promoció s'han utilitzat tècniques pioneres de l'arquitectura sostenible, com ara els aïllaments fets amb fulla morta de posidònia seca i de 10 centímetres de cotó reciclat als murs. També es monitorarà amb sensors de temperatura i humitat el nou sistema de construcció per poder obtenir dades i aplicar-ho a futures promocions.

Els adjudicataris dels habitatges són nou famílies monoparentals, quatre parelles amb fills, una mare amb un fill i una persona gran a càrrec, un home i una mare, i un home tot sol. Se'ls ha fet una adequació de la renda individualitzada, i en cap cas el que destinen al lloguer de l'habitatge i a les despeses que se'n deriven supera el 30% dels seus ingressos.

D'aquesta manera, el Govern incorporarà 1.286 habitatges de protecció pública al parc d'habitatge públic en finalitzar aquesta legislatura. Això suposarà un increment d'un 73,2% respecte del 2015. D'aquesta manera, l'Ibavi gestionarà 3.042 habitatges protegits en règim de lloguer a les Balears.

D'aquests 1.286, 357 són a Palma, dels quals ja se n'han lliurat 44 i 215 estan en construcció. També hi ha els 28 adquirits pel dret de tanteig i retracte i els 70 que estan en pressupost o en signatura de conveni.

stats