Discriminació lingüística
Societat 15/02/2024

El Govern, sobre la discriminació lingüística a la UE Petra: "Primer, el respecte; després, la llengua"

El conseller de Turisme, Cultura i Esports, Jaume Bauzá, ha lamentat que la col·legiada ha denunciat amenaces de mort a les xarxes, arran de l'incident

2 min
Jaume Bauzá, Conseller de Turisme

PalmaEl conseller de Turisme, Cultura i Esports, Jaume Bauzá, ha considerat que l'expulsió de l'entrenador de la UE Petra va venir motivada per una falta de respecte a l'àrbitra i, per tant, al seu judici, "la llengua passa a un segon pla". En declaracions als mitjans després de presentar els cursos de català per a sanitaris, Bauzá ha dit que, segons el contingut de l'acta, "s'expulsa l'entrenador per una falta de respecte a la persona que dirigeix el partit, no per un tema de llengua". Bauzá també ha admès que el fet que la col·legiada es referís al català com a dialecte també va ser igualment una falta de respecte.

"Quan es tracta d'un tema de respecte, la llengua passa a un segon lloc. L'entrenador es dirigeix a l'àrbitra i li falta al respecte. És un tema d'humanitat i valors en el qual la llengua passa a un segon pla. Primer, el respecte a les persones; després, la llengua", hi ha insistit. El conseller ha lamentat igualment que la polèmica hagi tingut com a conseqüència que la col·legiada denunciàs amenaces de mort a les xarxes socials, arran de l'incident. "Això és el que hem aconseguit entre tots", ha conclòs.

Aquest cap de setmana passat, durant el partit de l'Aleví B entre la UE Petra i el Cardassar, l'entrenador del primer dels equips ha estat expulsat arran d'una discussió amb l'àrbitra, que li va demanar que, per parlar amb ella, ho fes en castellà. A l'acta del partit, la col·legiada deixa palesa la seva discriminació cap al míster: "Durant el descans, l'entrenador titular, després de percebre la meva comunicació en castellà i ser amonestat per dirigir-se a mi amb les paraules 'això és de vergonya', passa a dirigir-se a mi en català. En pregar-li que es dirigeixi a mi en castellà, continua en el seu dialecte, i arrib a comprendre certes faltes de respecte. En no aconseguir que aturi, decidesc expulsar-lo".

"Vostè m'ha de parlar en castellà"

Davant el rebombori ocasionat, la UE Petra va difondre un comunicat en el qual fixà la seva posició: "Volem manifestar el nostre rebuig i la nostra indignació pels fets que van succeir dissabte 10 de febrer en el partit que enfrontava el nostre Aleví B contra el Club Cardassar Atlètic". Durant el transcurs del partit, va explicar l'equip, l'entrenador va ser amonestat amb targeta groga per protestar contra una decisió arbitral. Al descans va acabar sent expulsat, segons l'acta del partit: "Per desobeir indicacions meves", en referència a les paraules que fa constar l'àrbitra.

"En el descans, efectivament, es produí una conversa entre el nostre entrenador i l'àrbitra del partit, en què aquesta li digué en diverses ocasions 'en castellà', sense, en cap cas, demanar a l'entrenador que canviàs la llengua de manera educada. A més, en un moment de la conversa, es dirigí al nostre entrenador amb les paraules següents: 'Som a Mallorca, i Mallorca és part d'Espanya, no Espanya part de Mallorca, i vostè m'ha de parlar en castellà'", diu la UE Petra.

stats