Societat 15/02/2024

Salut oferirà 16 cursos de català per a 480 sanitaris durant el 2024

Tindran una durada de 50 hores i es faran amb material didàctic respectuós amb les varietats dialectals

2 min
Una infermera, durant la seva jornada.

PalmaLa Conselleria de Salut, en col·laboració amb l'IEB, oferirà 16 cursos de català inicial per a personal sanitari durant l'any 2024. Els cursos, que començaran dia 19 de març, es faran amb material editat a les Illes i que respectarà les varietats dialectals de les Illes. S'hi reflectiran les situacions quotidianes que es poden produir en una consulta sanitària. Els cursos, que seran voluntaris i gratuïts, es faran els horabaixes de 16 a 18 h, encara que els professionals que facin feina en aquest horari tindran alternatives. L'IEB ha emès 1.000 manuals, amb la perspectiva de produir-ne més si fa falta.

La consellera de Salut, Manuela García ha valorat positivament la iniciativa. "Creim que la relació entre el personal i els pacients millorarà", ha dit. Per la seva banda, el director general de l'IB-Salut, Javier Ureña, ha assegurat que el personal que el superi rebrà un certificat d'aprofitament, que es tindrà en compte com a mèrit en els processos de provisió de places, així com accedir al nivell A2 oficial. Llorenç Perelló, de l'IEB, ha assegurat que el material editat també es posarà a disposició dels consells insulars i de la Fundació d'Atenció i Suport a la Dependència, amb l'objectiu de poder arribar a més sanitaris. Perelló ha reconegut que el català, a l'àmbit sanitari, té molt poca presència.

Més de 600 sanitaris a favor del català

En relació amb el moviment Sanitars per la Llengua, que ja aplega més de 600 professionals partidaris de mantenir el català a la consulta, Ureña ha recordat que qui té el dret de triar la llengua d'atenció és el pacient. Ara bé, l'ARA Balears li ha recordat que, actualment, amb el requisit eliminat, no es pot garantir que els catalanoparlants es puguin dirigir als sanitaris en la seva llengua, un fet que ha acceptat i en el qual, segons ha dit, es treballa per posar-hi solució. Ureña, però, ha acusat el govern del Pacte de no verificar que els sanitaris complien el requisit de català, passats els dos anys que tenien per acreditar-lo.

stats