Societat 10/12/2021

El Govern impulsarà el primer centre de crisi per a víctimes de violència sexual l'any que ve

Així ho ha avançat la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido

ARA Balears
2 min
La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, durant la seva intervenció.

PalmaLa consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha avançat aquest divendres, durant les jornades 'La docència i la família en la prevenció de les violències sexuals', que l'any que ve el Govern balear impulsarà el primer centre de crisi de les Illes Balears per atendre víctimes de violència sexual. En aquest centre, segons han informat en un comunicat, s'atendrà les víctimes de manera presencial les 24 hores, amb satèl·lits d’atenció presencial a cada illa.

A més, hi haurà un servei telefònic i digital 24 hores amb l’objectiu d’oferir assistència integral a les dones. Segons han informat en un comunicat, Garrido ha explicat que el centre es finançarà "amb fons Next Generation i tindrà un pressupost d’1,5 milions d’euros en tres anys". Precisament, durant les jornades, Garrido ha definit la violència sexual com "una de les pitjors expressions del masclisme", que s’ha d’afrontar "des de la feina conjunta entre institucions, la qual és la peça fonamental per combatre i lluitar contra les violències masclistes, perquè només des d’aquesta unitat d’acció podrem arribar a tenir una societat més igualitària".

La consellera també ha explicat que, segons una macroenquesta elaborada pel Ministeri d’Igualtat amb dades del 2019, hi ha un interval d’entre 7.000 i 10.000 dones a les Balears que han patit alguna mena de violència sexual, ja sigui abús, violació o tocaments. Per això, Garrido ha remarcat que per combatre-ho s'ha d'apostar per la coeducació i l’educació afectiva i sexual.

Cal destacar que, de gener a octubre d'enguany, el servei telefònic ha atès 169 persones víctimes de violència sexual i s’han fet 20 acompanyaments. Per a l’any 2022, es preveu incrementar el pressupost per a aquest servei fins a arribar als 312.000 euros, la qual cosa suposarà que el servei 24 hores telefònic i digital es veurà ampliat amb atenció psicològica i jurídica d’urgència i els acompanyaments presencials seran les 24 hores els 365 dies de l’any.

A les jornades també hi han assistit el conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, i el batle de Calvià, Alfonso Rodríguez. March ha destacat el paper dels centres educatius en l’àmbit de la coeducació, ja que "han incorporat un canvi de mirada, revisant els continguts, els mètodes d’ensenyament i els aspectes organitzatius per afavorir la igualtat afectivosexual i la igualtat d’oportunitats".

Per part seva, el batle de Calvià ha defensat que la clau de l’èxit escolar és “la capacitat que tinguem de generar convivència i de gestionar bé els conflictes en els centres escolars, però també ensenyar a créixer i a viure en un àmbit de convivència i de respecte i, per tant, en un àmbit d’igualtat i lluny de les violències masclistes”.

stats