Societat 04/05/2020

El Govern reclama l'augment de les freqüències del transport aeri entre illes i que el marítim inclogui passatgers

La quantitat de vols dependrà de la fase de desescalada i de la demanda

Maria Llull
3 min
L'augment de les connexions aèries entre les illes es farà en funció de la fase de desescalada i de la demanda

PalmaEl Govern ha demanat aquest dilluns un augment de les freqüències del transport aeri entre illes a partir que Mallorca, Menorca i Eivissa entrin en la fase 1 del desconfinament, així com que el transport marítim també porti passatgers, a més de mercaderies. Així ho ha explicat el conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, qui ha participat en la reunió sectorial de mobilitat amb els consellers de les altres comunitats autònomes i el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos.

Malgrat que el Govern ha proposat un increment en funció de la demanda i les noves activitats que es posin en marxa en la fase 1 del desconfinament, prevista per a l'11 de maig, Pons ha recordat que és l'executiu espanyol qui pren les decisions. El conseller ha considerat que caldrà incrementar les freqüències de les connexions "de Mallorca amb Menorca i Eivissa" després de reunir-se amb els directors dels aeroports, la Delegació del govern i l'Autoritat Portuària per analitzar la situació en el procés de desescalada.

Així, el conseller ha valorat molt positivament la resposta d'Àbalos a la proposta de l'Executiu d'incrementar les freqüències dels vols interinsulars i obrir els trajectes marítims als passatgers en previsió a l'inici de la fase 1 l'11 de maig. Segons ha explicat Pons després de la reunió sectorial, el ministre ha mostrat la total disposició del govern espanyol a treballar aquest tema de manera consensuada. Les dues administracions començaran a treballar de manera conjunta des d'aquest dimarts per modificar les disposicions legals, les quals són competència estatal, per tirar endavant els canvis i concretar quin serà el seu abast.

Pel que fa a les mesures de seguretat, Pons ha explicat que seran similars a les que s'han aplicat aquest dilluns a Formentera –la Pitiüsa Menor ha entrat en fase 1 aquesta setmana–, amb qüestionaris sanitaris i mesurament de la temperatura dels passatgers. El que no ha especificat és si es faran tests d'anticossos als viatgers, com sí que s'han fet a les persones que han arribat a Formentera, els quals han detectat "alguns positius", sense que l'àrea de Salut d'Eivissa i Formentera n'hagi determinat el nombre.

Pons ha reiterat que la reactivació del transport a les Balears ha de ser gradual, i ha indicat que les connexions amb la Península no es faran fins que el govern espanyol permeti la mobilitat entre comunitats autònomes. També ha recordat que Madrid treballa amb la Unió Europea per tal de fixar normes de seguretat comunes per a tots els països que en formen part.

Ajudes al transport públic

Un altre punt que Pons plantejarà a Ábalos serà la necessitat de trobar "mecanismes per compensar els desequilibris" econòmics que la davallada d'usuaris està provocant en el transport públic. Segons ha destacat el conseller, la situació provocada pel confinament per fer front a la pandèmia del coronavirus ha tingut una "repercussió sobre les despeses de les administracions competents" que necessitarà el suport del govern espanyol.

Pons també reclamarà que el Ministeri de Transports "marqui mesures" per incentivar "els desplaçaments amb bicicleta i a peu" als nuclis urbans. "Cal evitar els desplaçaments amb cotxe i s'haurà de fer un esforç, sempre amb l'acord municipal, per al desplegament de polítiques de mobilitat no motoritzada", ha continuat. "Faran falta inversions i estaria molt bé que el Ministeri impulsàs plantejaments per coordinar les comunitats autònomes amb els ajuntaments", ha afegit.

Inici de setmana amb normalitat

Sobre els nous criteris de mobilitat en transport públic, com l'obligació de dur mascareta, Pons ha explicat que tant en el transport per carretera com en el ferroviari les freqüències han funcionat amb normalitat. El conseller ha recordat que en fase 0 de desescalada l'ocupació màxima dels seients és del 50% i que en els transports on els usuaris poden anar drets es permeten dues persones per metre quadrat. En el cas dels taxis, l'ocupació màxima és de dos usuaris per filera.

"Es repartiran 146.000 mascaretes entre aquest dilluns i els pròxims dies", ha continuat Pons. "L'objectiu és que es dispensin mascaretes a tots els grans centres operadors de mobilitat pública", ha afegit. El conseller també ha destacat "la comprensió i la conscienciació de la ciutadania".

stats