Societat 17/05/2021

El Govern fa faixes contra focs per protegir habitatges de Cala Deià i el Port de Valldemossa

Les actuacions han permès condicionar 16.400 metres quadrats de zona boscosa per reduir el risc d'incendi i evitar que les flames cremin les cases

ARA Balears
2 min
Un dels tallafocs.

PalmaLa Conselleria de Medi Ambient –en col·laboració amb Red Eléctrica– ha fet diverses faixes contra incendis per protegir habitatges de Cala Deià i el Port de Valldemossa que estran devora del bosc. Les tasques han consistit a podar i talar de manera selectiva la massa forestal perquè les flames que puguin arribar a les cases tinguin menys combustible en cas de foc. A més, se'n redueix el risc. Abans, però, es va fer un inventari d'espècies protegides, com la savina i el ginebró, per conservar-les.

Les actuacions han permès condicionar 16.400 metres quadrats, 11.000 a Cala Deià i més de 6.000 al Port de Valldemossa, segons ha explicat la Conselleria en un comunicat. "Desenvolupar i conscienciar de la importància de la cultura de risc és imprescindible per fer front als incendis forestals, que de cada vegada seran més intensos i extensos a causa de l'emergència climàtica que vivim", ha afirmat el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, durant la presentació de les mesures preses.

Per la seva banda, el delegat regional de Red Eléctrica a les Balears, Eduardo Maynau, ha explicat que les actuacions a Cala Deià i el Port de Valldemossa, i d'altres com les fetes a Crestatx (sa Pobla), són un exemple la col·laboració que manté l'empresa amb la Conselleria en matèria de prevenció d'incendis. Es tracta d'un conveni signat fa sis anys i que es perllongarà uns altres sis més per sensibilitzar sobre el risc dels incendis. "Posam a disposició de l'administració la nostra experiència pràctica obtinguda com a transportistes del sistema elèctric a l'hora de garantir la seguretat de la xarxa de transport en zones forestals", ha dit Maynau.

La majoria de les urbanitzacions de les Balears ubicades devora zones forestals no tenen una franja que ha d'actuar de tallafoc, com estableix la norma. De fet, el 16 d'abril un foc no va cremar la urbanització d'Alcanada, a Alcúdia, perquè el vent va bufar en direcció contrària a les cases, que tampoc tenien mesures d'autoprotecció, com va explicar llavors l'ARA Balears.

stats