Societat 30/04/2021

El risc d'incendi es dispara a les Illes per la sequera i el Govern demana extremar precaucions

Dissabte comença l'operatiu de prevenció de focs, amb 350 efectius de la Conselleria de Medi Ambient preparats per actuar-hi en qualsevol moment

2 min
L’alt risc d’incendis no atura de créixer a les Illes Balears

Calvià"La previsió és de risc i la vegetació està disponible per cremar en cas de foc", ha advertit aquest divendres el gerent de l'Institut Balear de Natura (IBANAT), Joan Ramon Villalonga, durant la presentació de l'inici de la temporada d'incendis forestals, que comença dissabte i acaba el 15 d'octubre. 350 efectius, entre membres de l'entitat que dirigeix, agents de Medi Ambient i personal de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat del Govern, estaran preparats per actuar contra les flames en qualsevol moment. La sequera d'enguany fa que el risc de foc sigui molt elevat, i per això la Conselleria de Medi Ambient ha demanat extremar precaucions.

Villalonga, envoltat d'alguns dels vehicles que serviran per combatre focs, ha recordat que l'operatiu contra incendis és un dispositiu interinsular que té la capacitat de mobilització de mitjans allà on sigui necessari. El gerent ha demanat que si qualsevol persona veu fum al bosc, avisi l'IBANAT. Es pot fer a través del Punt d'Informació Ambiental (900 151 617) o mitjançant l'adreça electrònica forestal.caib@gmail.com.

Un helicòpter fent una demostració a la Serra de na Burguesa aquest divendres, durant la presentació de l'operatiu contra incendis.

El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, ha reiterat que cal establir mesures d'autoprotecció per reduir el risc d'incendi, i això passa perquè els propietaris d'habitatges propers al bosc tinguin una franja de 30 metres de distància entre casa seva i els arbres, com marca la norma. La majoria de les urbanitzacions de les Balears ubicades devora zones forestals, però, no tenen aquesta franja que ha d'actuar de tallafoc. De fet, el 16 d'abril un foc no va cremar la urbanització d'Alcanada, a Alcúdia, perquè el vent va bufar en direcció contrària a les cases, que tampoc tenien mesures d'autoprotecció.

"Si volem protegir el bosc i a nosaltres mateixos hem de tenir especial cura en l'ús de la maquinària, les cremes de restes vegetals, l'ús de material pirotècnic i no llançar llosques en terra", ha demanat el conseller. Enguany la prohibició de fer foc a menys de 50 metres del bosc, que es va començar a aplicar el 2020, es manté. També és obligatori, fins al 15 d'octubre, demanar una autorització per fer cremes a menys de 500 metres.

Des de principis d’any, s’han registrat 27 incidents, 20 a Mallorca i set a Eivissa. D’aquests, 24 eren conats, o sigui, que cremaren menys d’una hectàrea, i tres incendis, que afectaren 67,5 hectàrees a les Balears. La xifra s’incrementa respecte del mateix període de l’any passat, quan es varen produir 18 sinistres que afectaren 24,48 hectàrees.

Per importància, el sinistre més greu es va produir a Ariant (Pollença) el 6 de febrer, que va cremar 58,6 ha de canyet. El segon incendi que més superfície va afectar va ser a Son Moll (Alcúdia), el 9 de febrer, amb 3,4 ha afectades. Això implica que el 86% de la superfície cremada enguany correspon a un mateix foc, el d'Ariant, i que el 97% ha estat a Mallorca.

stats