Memòria històrica
Societat 21/11/2022

El govern espanyol sancionarà els actes d'enaltiment al franquisme del 20-N

El ministeri de Presidència recorda que són conductes contràries a la llei de memòria democràtica

2 min
Una manifestant a la plaça d'Orient de Madrid

El govern espanyol ha anunciat aquest dilluns que obrirà expedients sancionadors a les persones i organitzacions que van participar en les manifestacions d'ahir per l’aniversari de la mort del dictador Francisco Franco i que van proferir càntics i gestos que enaltien el cop militar i la dictadura. L'anunci arriba després que falangistes i franquistes, ultracatòlics i l'extrema dreta tornessin a sortir ahir al carrer per retre tribut a la figura del dictador, així com a la de José Antonio Primo de Rivera, que també va morir un 20 de novembre, però del 1936, desobeint d'aquesta manera la llei espanyola de memòria democràtica, que ha entrat en vigor aquest any.

En aquest sentit, el ministeri de la Presidència ha fet públic en la mateixa nota informativa que s'ha sol·licitat a totes les delegacions de govern els vídeos, els atestats i les proves que "puguin acreditar l'enaltiment de la dictadura i els responsables d'aquestes conductes contràries a la llei de memòria democràtica". L'article 38 de la llei assenyala que, sense perjudici del dret de reunió, "es consideraran actes contraris a la memòria democràtica la realització d'actes efectuats en públic que impliquin descrèdit o humiliació de les víctimes o els seus familiars, i suposin una exaltació personal o col·lectiva de la revolta militar, la guerra o la dictadura, dels seus dirigents, dels participants en el sistema repressiu o de les organitzacions que van sustentar el règim dictatorial".

A més, l'article 62 considera una "infracció greu" els actes públics que incitin a l'exaltació de la dictadura i els seus dirigents. La sanció màxima a què s'enfronten els autors de l'homenatge al cop d'estat del 1936, la dictadura o els seus protagonistes és de 150.000 euros, sense perjudici d'altres responsabilitats que hi poguessin concórrer, adverteix en el text.

En el comunicat, l'executiu recorda que "l'Espanya actual es basa en la nostra Constitució i en els valors democràtics que garanteixen la convivència en llibertat i rebutja, com els països europeus del nostre entorn, qualsevol enaltiment d'un règim autoritari o de les figures principals".

El principal acte de commemoració de la mort de Franco va tenir lloc, com cada any, a la plaça d'Orient de Madrid, on desenes de persones es van aplegar en una concentració organitzada pel Moviment Catòlic Espanyol i camuflada sota el lema "Contra la llei de memòria democràtica" lluint simbologia preconstitucional com la bandera franquista.

El PP ho veu una "cortina de fum"

El PP, per la seva banda, ha evitat valorar els actes d'aquest diumenge i la voluntat del govern espanyol de sancionar-los. El coordinador general del PP, Elías Bendodo, ha dit en roda de premsa que no és una "prioritat" aplicar la llei de memòria democràtica als manifestants que van enaltir el franquisme. De fet, ha considerat una "cortina de fum" del govern espanyol les possibles sancions als concentrats perquè creu que no és una "prioritat" pels espanyols. Quan es va aprovar la llei de memòria, els populars ja van avisar que si arribaven a la Moncloa, la derogarien.

stats