Habitatge

El govern espanyol estudia canvis legals per limitar els pisos turístics

Collboni augura una reducció "dràstica" de llicències en zones com Ciutat Vella

ARA
2 min
L'alcalde Jaume Collboni i la ministra Isabel Rodríguez aquest dimecres a Barcelona

BarcelonaEl govern espanyol estudia canvis legals per ajudar les autonomies i els ajuntaments a limitar el nombre de pisos turístics. Així ho ha explicat aquest dimecres la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, després de reunir-se a Barcelona amb l'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni. En una compareixença conjunta, Rodríguez ha reconegut que les competències sobre els pisos turístics són "fonamentalment autonòmiques i locals", però ha revelat que el govern espanyol ha posat en marxa un grup de treball per explorar què es pot fer des de l'àmbit estatal per acompanyar aquestes administracions.

En concret, la ministra s'ha referit a la possibilitat d'introduir modificacions a través de la llei hipotecària o en l'àmbit fiscal. "La voluntat és acompanyar les administracions competents perquè l'habitatge tingui un ús social", ha dit Rodríguez. Barcelona ja fa temps que té com a prioritat la lluita contra l'excés de pisos turístics, que segons les últimes dades ja superen els 10.000. Per això, Collboni ha subratllat la feina que s'està fent des de l'Estat, la Generalitat i l'Ajuntament tant pel que fa a pisos turístics com a la regulació del lloguer.

Collboni ha explicat que, un cop es puguin revisar les llicències de pisos turístics per renovar-les o no després de la convalidació del decret del Govern per regular-los, la reducció de llicències de pisos turístics serà "dràstica" en zones com Ciutat Vella. El socialista ha admès, però, que res serà "immediat", ja que abans cal fer estudis d'impacte perquè Barcelona delimiti quin és el nombre màxim de pisos turístics que pot suportar una determinada zona de la ciutat. Per això, tampoc ha concretat cap xifra de pisos tancats. Pel que fa a la lluita contra pisos turístics il·legals, Collboni ha alertat que serà "implacable". "És una guerra que continuarem", ha conclòs.

L'índex de preus de referència dels lloguers

Sobre el que no ha donat novetats Isabel Rodríguez ha sigut sobre l'índex de preus de referència dels lloguers. La ministra ha explicat que és una feina "tècnica i complexa", i ha apuntat que de moment s'hi han incorporat fins a 2.000 habitatges i hi ha diferents algoritmes que marcaran el preu de referència que s'acabi definint. La ministra ha apuntat que s'ha aprofitat l'experiència catalana amb l'índex, ajustant-lo i intentant determinar que sigui "més global" i serveixi de referència a altres territoris. En tot cas, no ha donat detalls de quan estarà llest i ha reiterat que serà "durant el mes de febrer".

Collboni ha afirmat que l'increment del cost del lloguer és una preocupació compartida i que l'objectiu és revertir la situació actual, en què és molt difícil per a alguns col·lectius –els joves o persones amb pocs recursos– accedir a un pis de lloguer o una hipoteca a la capital catalana tot i disposar d'un sou i tenir estabilitat laboral. En aquest sentit, tant Collboni com Rodríguez han fet valer la "sintonia" entre les tres administracions, també la Generalitat, per defensar l'ús residencial dels habitatges de la ciutat i regular els preus del lloguer en zones tensades, així com facilitar les inversions per fer habitatge protegit.

stats