Pensions

El govern espanyol aprova un complement de maternitat per reduir la bretxa de les pensions de gairebé 400 euros anuals per fill

Augmentarà la pensió mitjana un 6% i beneficiarà 30.000 dones més

1 min
El ministre de Seguretat Social, Inclusió i Migracions, José Luis Escrivá, en una imatge recent.

El consell de ministres ha aprovat aquest dimarts el nou complement de maternitat pel càlcul de les pensions amb l’objectiu de posar fi a la bretxa de gènere. Fins ara només les mares que havien tingut almenys dos fills tenien dret a un increment percentual de la seva pensió. El nou complement, que serà una quantitat fixa mensual, es cobrarà a partir del primer fill. El ministre de Migracions i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha explicat que el complement serà de gairebé 400 euros anuals per fill. El ministeri calcula que beneficiarà 30.000 dones i augmentarà la pensió mitjana un 6%.

En rigor és un complement de maternitat i paternitat. Se’n podran beneficiar tant les mares com els pares, però només un dels dos progenitors podran cobrar-lo. Per poder sumar el complement a la seva pensió, els homes hauran de demostrar que la paternitat els ha perjudicat més laboralment que a la mare i, per tant, que tenen una pensió més baixa. A la pràctica, segons els càlculs del ministeri de Seguretat Social, el 98% de les persones que podran cobrar el complement quan es jubilin són dones. 

La modificació del complement de maternitat respon a la necessitat de canviar la norma per una sentència del Tribunal de Justícia de la UE, que va considerar que el complement de maternitat previst fins ara a la llei general de la Seguretat Social -reservat només a les mares- era discriminatori amb els homes. El canvi en la llei obre el complement als pares però el govern espanyol assegura que beneficiarà sobretot les mares i servirà per reduir la bretxa de les pensions des del 32,4% actual fins a un 5%.

stats