Societat 16/03/2021

El Govern no prorrogarà més l'aplicació de les mesures contra els plàstics d'un sol ús

El Pi ha demanat més temps, però el conseller de Medi Ambient ha recordat que enguany ja s'ha donat un marge de 78 dies addicionals

2 min
Dimarts es va aprovar la primera llei de residus i sòls contaminants de les Illes Balears.

El Govern descarta prorrogar més l'entrada en vigor de les mesures de la Llei de residus i sòls contaminats de les Balears, que impulsaran que es deixin de fer servir plàstics d'un sol ús. La diputada d'El Pi Maria Antònia Sureda ha reclamat al ple del Parlament d'aquest dimarts que es doni més temps a les empreses perquè s'adaptin a la normativa, però el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, ha recordat que enguany ja s'han donat 78 dies addicionals, el temps que va durar el primer estat d'alarma, per compensar la suspensió de la lliure circulació d’equipaments i persones.

La llei entrà en vigor el 2019, però els articles que pretenen reduir la producció dels residus i potenciar-ne la preparació per a la reutilització i el reciclatge encara no s'han aplicat. La previsió era que haguessin entrat en vigor l'1 de gener d'enguany, però la Conselleria els va prorrogar fins al 20 de març. Es tracta dels articles que estableixen la desaparició dels comerços de les bosses de plàstic d'un sol ús i obliguen a substituir les vaixelles de plàstic per unes altres de compostables.

Les mesures que s'aplicaran a partir del 20 de març també volen evitar la venda de productes que continguin microplàstics o nanoplàstics i les versions no recarregables d'encenedors, maquinetes d’afaitar i cartutxos i tòners d'impressores i fotocopiadores. La normativa també estableix que les càpsules de cafè d'un sol ús fabricades fins ara amb materials complicats de reciclar s'hauran de substituir per unes altres que siguin compostables.

La diputada regionalista ha afirmat que el desenvolupament de la llei és "necessari" i cal implementar-la, però ha considerat que ara "podria anar en contra de les directrius de Sanitat". Per aquest motiu, Sureda ha demanat prorrogar la normativa. Segons Miquel Mir, però, les grans, mitjanes i petites empreses afectades han fet un gran esforç per adaptar-se a la llei, que "va néixer amb una clara vocació de consens".

stats