Societat 23/09/2021

El Govern demana l'arxivament de la causa contra la directora general de Salut Pública

El TSJIB ha avalat el confinament dels estudiants afectats pel macrobrot

ARA Balears
2 min
La consellera de Salut, Patrícia Gómez, i la directora de Salut, Maria Antònia Font. / ISMAEL VELÁZQUEZ

PalmaL'Advocacia de la Comunitat Autònoma ha demanat al jutjat d'Instrucció número 12 de Palma el sobreseïment lliure i l'arxivament de les actuacions contra la directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font. El Govern es basa en la sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears emesa el 17 de setembre, que avala el confinament dels estudiants afectats pel macrobrot.

Atesa aquesta sentència, l'Executiu entén que les actuacions de Font no són constitutives de cap infracció penal, ja que el TSJIB ratifica la resolució del 27 de juny de la Direcció General de Salut Pública, per mitjà de la qual s'acordava l'aïllament dels joves a l'hotel Palma Bellver. En aquest sentit, l'Advocacia defensa que l'actuació de la directora general de Salut Pública –a la qual es pretenia imputar un delicte de detenció il·legal– ha estat absolutament ajustada a dret i que cap dels menors d'edat no va ser traslladat en contra de la seva voluntat.

Així, argumenten que la denúncia pretenia que l'aïllament preventiu dels estudiants es consideràs un delicte de detenció il·legal sense una opinió tècnica raonada en contra.També es preveia un delicte de prevaricació, al·legant que la llibertat individual dels aïllats estava per damunt del risc per a la salut pública. De fet, l'Advocacia considera que el macrobrot va tenir com a conseqüència la cinquena onada de covid-19 a les Balears.

A més, recorda que Font va actuar d'acord amb el que va decidir el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, dependent de la Direcció General de Salut Pública del Ministeri de Sanitat. L'organisme estatal va concloure que "totes les persones que ja havien participat o que encara participaven en els viatges de fi de curs a l'illa de Mallorca havien de ser considerats contactes estrets".

Cap informe que contradigui Salut Pública

L'Advocacia ha argumentat que no hi ha un delicte de prevaricació perquè la resolució dictada per la directora general de Salut Pública es va emetre després de la valoració dels interessos en joc i d'acord amb els informes epidemiològics. Davant això, recorden que no hi ha cap informe tècnic que es manifesti en contra de la valoració aportada en la documentació pública per la Conselleria de Salut ni cap motivació raonada que expliciti, expressi o indiqui inconcreció en la valoració que va fer Font.

Per tot això, l'Advocacia conclou que no hi ha el més mínim indici racional de criminalitat en la conducta de Maria Antònia Font; que no existeix cap suport fàctic ni argumental que permeti sustentar, ara com ara, la seva imputació, i que queda demostrat que els fets relatats en la denúncia no s'ajusten a la realitat i tampoc no presenten una rellevància penal. D'aquesta manera, l'Advocacia considera que mantenir aquesta imputació contra la directora general de Salut Pública podria contravenir el dret a la presumpció d'innocència i a la tutela judicial efectiva o al principi d'intervenció mínima en el dret penal.

stats