Societat 11/10/2021

El Govern declara projecte estratègic el parc fotovoltaic del Mercadal

La instal·lació disposa de les autoritzacions del Consell i l'Ajuntament

Iván Martín
2 min
Imatge de plaques solars.

ES MERCADALEl projecte de parc fotovoltaic del Mercadal serà una realitat després de l'impuls que ha fet públic aquest dilluns el Govern balear, mitjançant l'acord del Consell de Govern, declarant com a projecte industrial estratègic aquesta instal·lació de 20 MWp que generarà una potència equivalent a 6.000 habitatges, a més de ser pioner en producció agroenergètica. Es tracta de la segona declaració d'aquestes característiques que promou la Conselleria de Transició Energètica després del projecte Mallorca Green Hysland.

El projecte menorquí té el vistiplau dels membres del Consell de la Indústria i els informes favorables de l'Ajuntament del Mercadal i el Consell de Menorca. El conseller de Transició Energètica, Juan Pedro Yllanes, ha destacat la importància del projecte en l'àmbit estatal: "Serà pioner a Espanya, ja que tractarà per primera vegada a les Balears i a l'Estat la producció agroenergètica, utilitzant l'ombra que generin les plantes". I afegeix: "Suposa una passa més per assolir la sobirania energètica, que cada vegada és més a prop".

L'actuació del projecte consisteix en la instal·lació d'un parc fotovoltaic de 19.999,98 kWp i 15.470 kWn de potència instal·lada, tindrà una ocupació de 20 hectàrees i constarà de 37.037 panells solars de 540 Wp de potència unitària, sis inversors de 2.570 kVA cada un, sis centres de transformació i un centre de maniobra i mesura (CMM). A més, l'evacuació de l'energia generada es farà mitjançant una línia soterrada d'11.117 metres fins a la subestació del Mercadal. El parc, en fase de construcció, podrà arribar a generar fins a 20 llocs de treball.

Aquesta planta fotovoltaica, que va ser un dels projectes seleccionats per l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) per a una subvenció pública de 2,6 milions d'euros, no sols generarà energia solar neta, sinó que compartirà aquesta producció amb l'agrícola. Cal assenyalar que hi ha la idea conrear lavanda entre les fileres de seguidors, amb la qual cosa es tractaria d'una planta agrisolar, pionera a Espanya en la producció agroenergètica. L'ombra projectada té un efecte positiu en la temperatura de l'aire, la radiació i les necessitats d'aigua, ja que produeix temperatures diürnes més fresques i nocturnes més càlides, i més humitat que el cultiu tradicional a l'aire lliure.

stats