Societat 30/09/2021

El Govern convoca les ajudes al lloguer del 2021, que estan dotades amb nou milions d'euros

El conseller de Mobilitat i Habitatge reclama a l'Estat que les comunitats autònomes puguin regular-ne els preus

2 min
Les ajudes per al lloguer es podran sol·licitar fins al 15 de novembre.

PalmaEl conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, ha presentat aquest dijous la convocatòria per al 2021 de les ajudes al lloguer, les quals es podran sol·licitar a partir d'aquest divendres i estaran dotades amb nou milions d'euros. Marí ha comparegut juntament amb el director general d'Habitatge, Eduard Robsy, per explicar els detalls de la convocatòria i els requisits per accedir-hi. A més, el conseller ha reiterat que és favorable a una regulació dels preus de lloguer i ha reclamat a l'Estat que permeti que les comunitats autònomes ho puguin fer a la nova llei d'habitatge. "Les Illes Balears són una zona d'alta tensió, amb elements que fan susceptible que els preus tinguin una regulació", ha dit. "Ens agradaria que se'ns habilitàs per fer-ho", ha afegit, a més de desitjar que "les diferències entre els membres del govern espanyol se solucionin de la millor manera possible". Marí ha reiterat que "els preus de lloguer s'haurien de regular", encara que també ha insistit que no és possible fer-ho si la llei estatal no ho permet.

Quant a la convocatòria d'ajudes per als lloguers pagats el 2021, les sol·licituds es podran presentar fins al 15 de novembre i la previsió de la Conselleria és que se'n puguin beneficiar unes 5.000 famílies. El lloguer haurà de ser el de l'habitatge habitual i no podrà superar els 900 euros mensuals. Els sol·licitants podran rebre el 40% dels pagaments que justifiquin –els joves menors de 35 anys i els majors de 65 podran rebre fins al 50%– fins a un màxim de 3.000 euros. Això sí, la pandèmia va fer que es modificassin algunes condicions i aquests canvis continuaran endavant.

Els ingressos del nucli familiar s'han elevat un 5%, amb un límit de 23.750 euros anuals, encara que en el cas de les famílies nombroses, monoparentals o amb persones amb discapacitat el límit serà de 31.634 o 39.543 euros. A més, bastarà presentar una declaració responsable de no tenir deutes amb l'Administració per demanar les ajudes i no s'haurà d'acreditar el pagament de la fiança. Pel que fa a la tramitació, es farà per ordre d'arribada, amb pagaments parcials i per blocs, fins que s'esgoti la partida. Dels 9 milions que s'han pressupostat, 8,9 provenen del Pla estatal d'habitatge. D'altra banda, Robsy ha assenyalat que aquestes ajudes no són compatibles amb altres ajudes estatals o municipals, però sí amb ajudes dels serveis socials.

Quant a les 720 persones que encara no han cobrat les ajudes del 2020, Robsy ha explicat que la Conselleria ja "havia esgotat els recursos pressupostaris" i que "en circumstàncies normals haurien quedat fora" de la convocatòria. "Afortunadament, hem desviat altres recursos per fer front al pagament d'aquestes ajudes i la tramitació està en marxa. Es pagarà de seguida que sigui possible", ha afegit, i ha subratllat que "el 2020 ha estat un any difícil" i que "calia tenir una sensibilitat especial".

stats